Circularity Gap Report 2024: Fra teori til praksis

Den globale sirkulariteten er 7,2 %. I Circularity Gap Report 2024 legges det vekt på hvordan å gå fra sirkulær teori til praktiske løsninger. Rapporten kommer med anbefalinger om å endre regelverk, øke finansiering av sirkulære løsninger og sikre sirkulær kompetanse i arbeidslivet.

Circularity Gap Report 2024 er den syvende i rekken, og her pekes det på en alarmerende økning i det globale ressursforbruket de siste fem årene. Kun 7,2 prosent av materialforbruket går tilbake i kretsløpet. Det er en nedgang fra 9,1 prosent i 2018. Rapporten inneholder ulike strategier som bidrar til å øke sirkulariteten, og dermed også kutter klimagassutslipp med 40 prto

Se opptak av lanseringen her.

Strategier for å redusere materialforbruket med en tredjedel

Globalt har vi de siste fem årene konsumert 500 milliarder tonn råmaterialer, tilsvarende det som ble forbrukt gjennom hele 1900-tallet. Det enorme ressursforbruket har bidratt til overskridelser av seks av planetens ni tålegrenser. For å møte disse utfordringene har Circle Economy i årets rapport identifisert tre hovedområder hvor reformer kan bidra til å fremskynde omstillingen til en sirkulær økonomi: politikk, økonomi og kompetanse.

1.     Politiske tiltak

Innføre retningslinjer og juridiske rammeverk som stimulerer til sirkulær praksis og straffer skadelig praksis. Dette inkluderer reguleringer, sertifiseringer og nye standarder for sirkularitet, retten til reparasjon, utvidet produsentansvar (EPR), og gjeldslette eller avlastning for utviklingsland.

 

2.     Skape et riktig økonomisk system

Juster skattepolitikken og utnytt offentlige investeringer slik at man oppnår riktig prising av klima og miljø, og sikre finansiering av sirkulære løsninger. Kapitaltilgang for sirkulære løsninger i næringsliv økes.

 

3.     Bygge sirkulær kompetanse

Sikre arbeidstakere sirkulær kompetanse og ferdigheter for å fremme en sirkulær økonomi, og spre kunnskap om sirkulære løsninger. Det må arbeides for å fremme av sirkulære jobber, opplæring og omskolering.

 

Rapporten er et omfattende rammeverk for en global omstilling til en sirkulær økonomi, samtidig som den tilbyr skreddersydde løsninger for land på ulike utviklingsstadier. Dersom foreslåtte politikk, insentiver og nye produksjons- og forbrukermønstre gjennomføres, så kan materialforbruket reduseres med en tredjedel. Dette vil doble sirkulariteten, og gi en mer bærekraftig og trygg framtid for mennesker, dyr og miljø. Det påpekes også at for å sikre en rettferdig omstilling til en sirkulær økonomi, må sirkulære løsninger utformes med tanke på verdens mest sårbare befolkninger og bidra til å redusere ulikheter på arbeidsmarkedet, og øke mulighetene globalt.

 

Bør prioritere sektorer med størst effekt

De sektorene som kan bidra til øke sirkukaritet mest effektivt er; mat, bygge- og anleggssektoren, varehandel og transport. Verdens matsystemer sysselsetter 50 prosent av den globale arbeidsstyrken, og her står vi overfor utfordringer knyttet til tap av biologisk mangfold, tilgang til vann og land. Bygge- og anleggssektoren bidrar globalt til 40 prosent av klimagassutslippene, og forårsaker betydelig arealendring gjennom mineralutvinning og bygg. Produksjonssektoren, som spenner fra tekstiler til bilindustrien, er knyttet til avskoging, farlig avfall og kjemikalier, i tillegg til klimagassutslipp og energi- og vannforbruk.

  

Previous
Previous

Narvik havn med ambisjon om å bli Norges første sirkulære havn

Next
Next

Partnerskapsavtale med Asker