Handlingsplan for rask omstilling til en sirkulær økonomi

Bilde av innholdsfortegelsen til Handlingsplanen for sirkulær økonomi.

Torsdag 14. mars la Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet frem regjeringens handlingsplan for sirkulær økonomi. Denne bygger mye på EUs rammeverk Green Deal.

– Vi lever i et samfunn som kaster ressurser vi ikke har råd til å sløse med. De siste 50 årene er verdens ressursbruk mer enn tredoblet. Denne trenden må vi snu, vi skal vekk fra bruk-og-kast. Handlingsplanen viser at regjeringen er villig til å bruke et bredt sett med virkemidler for å omstille økonomien i riktig retning, sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i forbindelse med lanseringen.

Handlingsplanen er inndelt i kapitlene sirkulær verdiskapning, regulering for en mer sirkulær økonomi og kompetanse, partnerskap og resultatoppfølging. Den skal vise retningen for omstillingen, og bidra til at vi stopper sløsingen med ressurser, samtidig som konkurransekraften styrkes.

Handlingsplan for en sirkulær økonomi kan leses her.

Minst mulig skal gå til spille

Næringsminister Jan Christian Vestre deltok også på lanseringen:  

– Sirkulær økonomi skal være en naturlig del av næringspolitikken. Næringslivet må lage ting som varer lengre, produkter som kan plukkes fra hverandre og repareres. Ved å være tidlig ute kan norske bedrifter gripe nye muligheter, styrke konkurranseevnen og samtidig bidra til at vi når våre nasjonale og internasjonale klima- og miljømål, sa Vestre. 

Savner konkrete tiltak

– Det er gledelig å se at handlingsplanen lener seg på EU som er selve lokomotivet i omstillingen til en grønn, sirkulær økonomi og nettonullsamfunnet. Likevel savner jeg at handlingsplanen er mer konkret. Vi har ventet fra 2021 på handlingsplanen, derfor er forventningene høye, sier Alexander Christiansen, leder i Circular Norway.

Christiansen peker på at regjeringen i forordet skriver at det skal lønne seg å arbeide sirkulært, men enda er handlingsplanen uklar på hvordan dette skal gjennomføres.

– Det er snart tre år siden strategien for en grønn, sirkulær økonomi kom. Fortsatt snakker regjeringen om utredninger, og endringer i skatte – og avgiftsregler skal vurderes - igjen. I hvor mange år skal vi snakke om det samme? 

Ekspertutvalg for å vurdere virkemidlene

For å lykkes med sirkulærøkonomi må vi vite hvilke virkemidler som fungerer, og hvordan helheten i virkemiddelapparatet spiller sammen, sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i forbindelse med lanseringen. Regjeringen har derfor satt ned et ekspertutvalg som skal se på virkemidlene som kan hjelpe oss over i sirkulærøkonomien. Ekspertgruppen skal levere en samlet rapport og anbefaling innen april 2025. 

– Vi er langt på overtid for å levere på Norges klima- og miljømål, og så utsetter regjeringen tiltak for å vente på enda en ekspertgruppe som har over ett år på seg til å levere enda en rapport. Hvordan skal dette bidra til å skape nye arbeidsplasser og bringe oss til å kutte over 50 prosent utslipp til 2030? Vi må iverksette sirkulære løsninger nå, sier Christiansen.

 

Her er noen av tiltak som nevnes i handlingsplanen:

·       vurdere skatt og avgift som virkemidler, for eksempel nedsatt moms på visse tjenester

·       ny lov om bærekraftige produkter og verdikjeder

·       utrede et nytt samfunnsoppdrag på sirkulær økonomi

·       flere krav om kildesortering av mer avfall, også tekstilavfall

·       nye ordninger for utvidet, langsiktig produsentansvar for tekstiler og noen plastprodukter

·       rett til reparasjon

Previous
Previous

Lansering av Veikart for Sirkulær finansnæring 2.0

Next
Next

Meld deg på Den store sirkulærkonferansen