Veikart for sirkulær finansnæring 2.0

Veikart for sirkulær finansnæring 2.0 ble lansert på Den store sirkulærkonferansen i Asker kulturhus 14. mai. Dette er resultatet av et samarbeid mellom Finansforbundet, Verdens naturfond Norge, Circular Norway og ulike finansaktører. Det skal bidra til å vri kapitalen mot sirkulære verdikjeder.

– Finansnæringen spiller en nøkkelrolle i å vri kapital fra lineære verdikjeder til sirkulære verdikjeder i tråd med klima- og miljømål. Rapporten vil bidra til å fremskynde utviklingen av sirkulære produkter og tjenester hos finansnæringen, sier Alexander F. Christiansen, daglig leder i Circular Norway.

Formålet med en sirkulær økonomi er å bevare ressursene i kretsløpet, og designe ut avfall. Produktene skal vare så lenge som mulig, repareres, oppgraderes og brukes om igjen. Produktene som ikke kan brukes om igjen, materialgjenvinnes og brukes som råvarer inn i ny produksjon.

– For å støtte oppunder EUs mål om å gå fra en lineær til en sirkulær økonomi innen 2050, så må bank, forsikring og investering vi starte å prioritere sirkulær økonomi nå, sier Christiansen.

Se lanseringen av Veikartet her.

Last ned rapporten her.

Utviklet i samarbeid med finansnæringen

Veikartet er et samarbeid med Circular Norway, WWF Verdens naturfond Norge, Finansforbundet og Sirkulær finanskoalisjon som består av aktører fra DNB, Fremtind, SpareBank1, Sparebanken Sør og Tryg. Rapporten gir innsikt i drivere, barrierer, sirkulære finansprodukter og anbefalinger.

– Finanssektoren er ikke bare en tilskuer, men en sentral aktør i omstillingen til en mer sirkulær økonomi. Som stolt deltaker i Sirkulær finanskoalisjonen, ønsker vi som forsikringsforetak å spille en aktiv rolle i å fremme bærekraftig praksis i alle våre verdikjeder, sier Kristine Falkgård, direktør Bærekraft i Fremtind.

–Vi anser vårt bidrag i arbeidet med å fremskynde overgangen til sirkulærøkonomi som en naturlig og sentral del av vårt samfunnsansvar. Veikartet gir praktiske handlingspunkter som vil bistå finansbransjen mot mer bærekraftige praksiser, sier Geir Bergskaug, konsernsjef Sparebanken Sør.

Rapporten i korte trekk

  • Finansnæringen spiller en avgjørende rolle i omstillingen til en sirkulær økonomi ved å vri kapitalen mot bærekraftige og sirkulære aktiviteter.

  • Veikart for sirkulær finansnæring 2.0 er ment å inspirere bank, skadeforsikring og investeringer slik at finansnæringen bidrar til utviklingen av sirkulære produkter og tjenester.

  • Veikartet er bygget rundt fem pilarer
    1. Strategi og styring
    2. Risikostyring for sirkulær økonomi
    3. Mål og indikatorer
    4. Sirkulær økonomi i produkter og tjenester
    5. Tverrsektorielt partnerskap

De fire første pilarene retter seg mot internt arbeid i den enkelte finansvirksomhet, mens det femte setter søkelys på samarbeid i finansnæringen. Rapporten peker også på en rekke handlingspunkter og anbefalinger til myndighetene som skal vise retning, samt eksempler fra europeiske finansinstitusjoner.

– Dette veikartet skal gi inspirasjon for å skape en retning for bank, investering og skadeforsikring. Det er en god start. Vi ønsker likevel å påpeke at finans fortsatt har et stykke å gå. Myndighetene må legge til rette for bedre rammebetingelser og insentiver. Vi håper og tror at dette veikartet er et steg i riktig retning, sier nestleder Arne Fredrik Håstein. 

- Hvordan vi investerer midlene våre er viktig, sier Karoline Andaur, Generalsekretær i WWF Verdens Naturfond.

Norsk finansnæring er i en tidlig fase av den sirkulære omstillingen, og de politiske rammene er fortsatt svake sammenlignet med EU.

– Myndighetene må legge til rette for bedre rammebetingelser og insentiver. Dette veikartet er et steg i riktig retning, fortsetter Håstein.  

Se paneldebatt om sirkulær finans her.

Behov for grundige risikoanalyser

Det sirkulære veikartet, og generelt omstillingen til en sirkulær økonomi, fungerer best når regulatoriske krav, rammeverk, og insentiver, samt offentlige innkjøp og investeringer, peker i samme retning. Myndighetene kan fremskynde omstillingen ved å tilrettelegge for åpenhet, digitalisering og risikoavlastning. Avslutningsvis i veikartet er en liste med konkrete anbefalinger til myndighetene.

– I veikartet oppfordrer vi myndighetene til å bidra med risikodeling. En hovedutfordring for finansnæringen er at de må vurdere den lineære risikoen ved eksisterende forretningsmodeller, og den sirkulære risikoen knyttet til sirkulære forretningsmodeller. I svært mange tilfeller er ikke markedene for sirkulære forretningsmodeller utviklet, derfor er risikodeling viktig for gjennomføring.

For foredrag eller intervju om Veikart for sirkulær finansnæring, kontakt:

Alexander F. Christiansen

daglig leder, Circular Norway

ac@circularnorway.no

Tlf.: 481 78 088


 

Previous
Previous

Kunnskapsleverandør for Etisk handel Norge

Next
Next

Sirkulær finanskoalisjon med banker og forsikringsselskap