Robust og sirkulær verdikjede
En sirkulær verdikjede sikrer at råmaterialene utnyttes maksimalt i hele livsløpet til et produkt; gjennom gjenbruk, reparasjon, resirkulering og andre sirkulære strategier. Dette kan gi bedrifter reduserte kostnader, mindre avfall og mer robuste og bærekraftige forretningsmodeller.
Tradisjonelle verdikjeder er bygget rundt en lineær modell, der ressurser utvinnes, brukes og kastes. Dette fører ofte til ressursmangel, økte kostnader og miljøpåvirkninger i hele verdikjeden som kan skade både selskap og samfunn. For å øke sirkulariteten i verdikjeder må bedrifter analysere hele produkters livssyklus, og da er det avgjørende å se på både oppstrøm,; - bruks- og nedstrømsfasen.
For å øke sirkulariteten i verdikjeder må bedrifter analysere hele produkters livssyklus, inkludert både oppstrøms- og nedstrømsaktiviteter. Analysen tilrettelegger for å inkludere sirkulære strategier hvor produkter designes for gjenvinning og reparasjon. Aktører i verdikjeden bør samarbeide, og her kan digital teknologi avdekke muligheter for bedre ressursutnyttelse.
Oppstrømsfasen (før bruk)
Her ser en på de tidlige stadiene i verdikjeden der ressurser utvinnes, bearbeides og produseres før de tas i bruk. Her fokuserer sirkulærøkonomien på å redusere avhengigheten av jomfruelige materialer og fremme bruk av resirkulerte råvarer og fornybare ressurser. Design spiller en sentral rolle i oppstrøm, med et mål om å lage produkter som er enkle å reparere, oppgradere og resirkulere.
Bruksfasen (under bruk)
I denne fasen benytter man produktet, og målet er å maksimere levetiden. Bruksfasen kan forlenges gjennom reparasjon, vedlikehold og gjenbruk, som reduserer behovet for nye ressurser og bevarer produktets verdi. Dette krever ofte et tjenesteorientert fokus, der eierskap kan erstattes av leiemodeller eller delingsøkonomi for å optimalisere bruk.
Nedstrømsfasen (etter bruk)
Etter at et produkt har nådd slutten av sin levetid kan produktet eller materialene bevares i kretsløpet og interereres i verdikjeden. Det reduserer avfall og gir ny verdiskaping. Gjennom sortering, gjenvinning og/eller resirkulering tilbakeføres materialene til oppstrøms-fasen slik at de kan inngå i nye produkter, som bidrar til å skape en lukket sløyfe og redusere avhengighet av nye råvarer. En effektiv nedstrøms-fase er avhengig av god innsamling, sortering og behandling av materialer.
Ved å ta hensyn til oppstrøms, bruk- og nedstømsfasen er det lettere å skape en robust og sirkulær verdikjede. Dette kan reduserer både kostnader og miljøpåvirkning, samtidig som den øker økonomisk motstandsdyktighet. Dette er særlig viktig innenfor sektorer som kritiske materialer, hvor ressurstilgangen kan være begrenset.
For at en sirkulær verdikjede skal være robust, bør den ha følgende egenskaper:
Resilient mot forstyrrelser: Verdikjeden må være motstandsdyktig mot eksterne faktorer, om for eksempel råvaremangel, politiske endringer eller miljømessige faktorer som klimaendringer. Dette kan oppnås gjennom diversifisering av ressurstilførsel og integrasjon av gjenbrukbare materialer.
Effektivt design: Produktene og prosessene må være designet for sirkularitet fra starten av. Dette inkluderer bruk av materialer som er enkle å gjenbruke eller resirkulere, modulære design som gjør reparasjoner enkle, og materialer som har lav miljøpåvirkning.
Samarbeid i verdikjeden: En robust verdikjede krever samarbeid mellom ulike aktører – produsenter, distributører, resirkuleringsselskaper og kunder – for å sikre at materialer og produkter flyter effektivt gjennom systemet og kan gjenbrukes eller resirkuleres.
Digitalisering og sporbarhet: Gjennom digitale verktøy som gir oversikt over hvor materialer er i verdikjeden, kan man sikre effektiv ressursbruk og sørge for at produkter kan spores gjennom hele sin livssyklus. Dette kan styrke beslutningsgrunnlaget og forbedre materialhåndteringen.
Regelverk og insentiver: For å bygge en robust sirkulær verdikjede må det være et politisk rammeverk som støtter sirkularitet, samt økonomiske insentiver som fremmer bærekraftig atferd blant bedrifter og forbrukere.
En robust, sirkulær verdikjede reduserer både kostnader og miljøpåvirkning, samtidig som den øker økonomisk motstandsdyktighet. Dette er særlig viktig innenfor sektorer som kritiske materialer, hvor ressurstilgangen kan være begrenset. Å øke sirkulariteten og ressurseffektiviteten i verdikjeder er ikke lenger et valg – det er en nødvendighet for sunn vekst.
Kontakt oss for å få hjelp til å utvikle strategier for en mer sirkulær og bærekraftig verdikjede. info@circularnorway.no