Sirkulær finanskoalisjon

The Norwegian Coalition for Circular Finance

Sirkulær Finanskoalisjon er en samarbeidsarena for deltakere fra bank, forsikring og investering. Koalisjonen ble etablert av Circular Norway.
I samarbeid med WWF Verdens naturfond og Finansforbundet, opparbeider koalisjonen kompetanse og løser konkrete utfordringer for å muliggjøre og forenkle finansiering og forsikring av sirkulære forretningsmodeller.

Hvordan jobber vi?

Velkommen til Sirkulær Finanskoalisjon, en samarbeidsarena hvor vi bygger kompetanse for å utvikle sirkulære produkter, tjenester og verktøy. Disse er tilpasset klima- og miljømål, samt nye sirkulære reguleringer som EU-taksonomien og CSRD. Vårt mål er å forenkle utviklingen av sirkulære finansielle løsninger, som for eksempel sirkulære lån og forsikringer, gjennom ulike arbeidsmetoder:

  • Arbeidsgrupper: Løse konkrete utfordringer, som risikostyring og sirkulære kriterier, sammen.

  • Politisk påvirkningsarbeid: Aktivt arbeid for å påvirke politiske beslutninger og regelverk.

  • Rundebord og foredrag: Kompetansehevende tiltak og diskusjoner gjennom møter og presentasjoner.

  • Sirkulært Veikart: Vi har utarbeidet veikart som skal inspirere finansnæringen i omstillingen.

  • Spørreundersøkelser: Kartlegging av nåsituasjonen for finansnæringen i Norge.

  • Internasjonalt samarbeid: Utveksling av kompetanse med utenlandske aktører.

Ledet av:

Medlemmer 2023-2024

Veikart for Sirkulær Finansnæring 2.0


For to år siden kom rapporten Finansnæringen som pådriver for en sirkulær økonomi, et kunnskapsgrunnlag om sirkulær økonomi for finansnæringen i Norge, i regi av Finansforbundet og Circular Norway. Å etablere en Sirkulær finanskoalisjon var en av anbefalingene fra denne rapporten. Veikart for sirkulær finansnæring 2.0 inkluderer et oppdatert veikart for finansnæringen. Her er det anbefalinger til både for bank, forsikring og investering, samt anbefalinger til myndighetene.

  • Koalisjonens mål under det første rundebordet var å konkretisere sammenhengen mellom sirkulær økonomi og eksisterende miljømål, herunder klimaendringer, tap av biologisk mangfold og forurensning. Diskusjonene fokuserte på nasjonale miljømål samt bedrifters egne mål, som for eksempel science-based targets for klima og natur, og adresserte sentrale spørsmål og utfordringer knyttet til formuleringen av konkrete sirkulære mål. I tillegg til interne deltagere brakte koalisjonen ekstern ekspertise inn i samtalen ved å engasjere seg med spesialister fra Bocconi universitet, Science Based Targets for Nature og Rabobank. Denne inspirerende utvekslingen av ideer og perspektiver bidro til å forme koalisjonens tilnærming og forsterket forståelsen av hvordan sirkulære mål kan best støtte opp under både klima- og miljømålsetting. Videre ble det satt i gang samtaler om nødvendigheten av innovative samarbeid, verktøy og tjenester innen bank- og forsikringssektoren for å oppnå disse målene.

  • Hensikten med dette rundebordet var å oppnå en dyp forståelse av hvordan EUs reguleringer setter standardene for norsk finansnæring og hvordan sektoren kan tilpasse seg disse retningslinjene. Vi gjennomgikk de nyeste sirkulære kravene og reguleringene, med spesiell vekt på EUs Taksonomi og Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Særlig fokus ble lagt på EUs rammeverk for bærekraftig finans, med grundige diskusjoner om hvordan de nye sirkulære kravene påvirker byggenæringen. Videre ble det utforsket hvordan finansnæringen kan imøtekomme behovene i denne sektoren.

    Rundebord 1 ble avsluttet med en enighet om å dykke dypere inn i én sektor for å konkretisere hvordan nye EU-krav knyttet til grønn, sirkulær omstilling kan implementeres i praksis. Byggenæringen ble valgt som fokussektor for dette rundebordet, og verdifull innsikt ble delt fra ABN AMRO om deres arbeid med CSRD og taksonomien i forhold til byggenæringen i Nederland. ANVIK Eiendom og Smedvig bidro også med viktige innspill, delte behovene fra finansnæringen for optimal implementering av CSRD og taksonomiens potensial. Dette dannet grunnlaget for en dyptgående gruppesamtale om hvordan man best kan utnytte rammene fra EU i finansnæringen, inkludert muligheten for å initiere spesifikke prosjekter for å teste behovet for ytterligere detaljering i taksonomien.

  • Målet med Rundebord 3 var å utforske kvalitative og kvantitative indikatorer, spesielt med tanken på hvordan det kan bli brukt for å svare ut rapporteringskrav. Selv om interessen for bærekrafts rapportering øker, blir jungelen av reguleringer og standarder stadig mer kompleks. De siste årene har flere internasjonale sirkulære rammeverk blitt lansert, men det er fortsatt uklarhet knyttet til definisjoner og valg av sirkulære indikatorer; hvilke indikatorer som trengs hvor, og hvilke som egner seg best til hvilke formål.

    Rudebord 3 inkluderte blant annet:
    - Koblingen mellom EU sitt rammeverk for bærekraftig finans: taksonomien, CSRD og SFDR.
    - Rapporteringspunkter i ESRS E5
    - I ESRS E5 er det ca. 84 datapunkter. Ut av disse er ca. 55 kvalitative og ca. 29 kvantiative
    - Koblingen mellom indikatorsettet og måleverktøyet CTI og CSRD, fra KPMG.
    - Samtale med eksperter fra Intesa Sanpaolo.
    - Samtale med Munich RE
    - Diskusjon om verktøy og behov for indikatorer som støtter rapporteringsarbeidet

  • Målet med dette rundebordet var å videreutvikle forståelsen av lineær risiko, samt oppsummere og runde av arbeidet med det sirkulære veikartet og komme med anbefalinger til myndighetene. Risikostyring er en sentral del av finansnæringens samfunnsoppdrag, og en viktig faktor for å ivareta stabilitet, konkurransekraft og forsyningssikkerhet. Koalisjonen vil videreutvikle konseptet lineær risiko. De kortsiktige og langsiktige konsekvensene må utredes for å forstå hvordan disse påvirker virksomheter og finansnæringen.

    Rundebordet inkluderte blant annet:
    - Refleksjoner fra Omocom om risikoberegningene for forsikring i utleietransaksjoner og gjenbruk, evaluering av ulike faktorer som påvirker sannsynligheten for en hendelse gjennom de forskjellige bruksstadiene. Fokuset er på å generere mange små premier. Målet er å maksimere bruksfrekvensen.
    - Innspill fra Circle Economy Consulting om Lineær og Sirkulær Risiko.
    - Myndighetanbefalinger til Representanter fra Næringsdepartementet.

Vi har utviklet et Sirkulært veikart
I mai 2024 ble Veikart for sirkulær finansnæring 2.0 lansert på Den store sirkulærkonferansen i Asker kulturhus. Det skal bidra til å vri kapitalen mot sirkulære verdikjeder. Rapporten gir innsikt i drivere, barrierer, sirkulære finansprodukter og anbefalinger og er utarbeidet av ledelsen i Sirkulær finanskoalisjon etter lærdommene fra koalisjonens arbeid i rundebordserien 2023.

Last ned rapporten her:

Veikartet fikk inspirasjon fra koalisjonen sin Rundebordserie fra 2023

Bakgrunn

Les våre rapporter

Vi åpner for nye medlemmer for perioden 2024- 2025

Er din finansvirksomhet interessert i bli med i sirkulær finanskoalisjon? Kontakt rk@circularnorway.no

Veikartet er bygget rundt fem pilarer:
1. Strategi og styring
2. Risikostyring for sirkulær økonomi
3. Mål og indikatorer
4. Sirkulær økonomi i produkter og tjenester
5. Tverrsektorielt partnerskap

Finanskoalisjonens rundebordserie 2023



Utarbeidelsen av Veikart for Sirkulær Finansnæring 2.0 har fått støtte fra Finansmarkedsfondet