Om sirkulærøkonomi
Ressursforvaltning for en bedre verden
Målet i sirkulærøkonomi er å utnytte ressursene fra jorden best mulig. Råmaterialene vi benytter til vårt forbruk skal ikke bli avfall, som i lineær økonomien. De skal beholdes i kretsløpet for resirkulering og gjenbruk.
Den sirkulære økonomien er en motsats til den lineære økonomien, som har vært dominerende fra industrialiseringen. Den handler om å produsere, forbruke- og kaste. Jorden tappes for råmaterialer og det forsterker klimakrisen. Mydigheter, næringsliv og sivilsamfunn må sikre at vi leverer på bærekraftsmålene og klimamålene i Paris-avtalen.
Redusere materialforbruket
Jordas tåleevne er presset. Det er ressursknapphet på råmaterialer og klimaendringene truer vår eksistens. Dersom alle skulle leve som nordmenn ville vi hatt behov for 3,5 jordklode. Sirkulærøkonomi innebærer å ta vare på råmaterialene fra jorda; mineraler, metaller, fossile stoffer og biomasse, i et kretsløp likt naturens eget. Da kan vi fortsatt skape vekst, men en bærekraftig vekst.
Vekst innenfor jordens tåleevne
Vi må endre måten vi produserer og forbruker på. Det innebærer sirkulær design og produksjon, tjenester fremfor varer, produkter med livstidsgaranti, reparasjonsmuligheter og ombruk. Nye produkter skapes ved å gjenbruke råmaterialer, og de designes for resirkulering og ombruk på nye måter. Fremover må vi sikre mer effektiv ressursforvaltning, delingsøkonomi og samarbeid.
Sirkulærøkonomi som omstillingsmotor i det grønne skiftet
EU innførte med Green Deal og Action Plan for circular economy krav til sirkulær omstilling av samfunnet. Det er krav til gjenbruk av råmaterialer i byggenæringen, reduksjon i avfall og krav om kutt i CO2-utslipp. Dette bidrar til Europas mål om å bli et nullutslippskontinent innen 2050 for å sikre togradersmålet, i tråd med Parisavtalen. Slik skal vi bevare jordens tåleevne og forebygge klimakrisen. Norges største handelsparter er EU, og derfor må vi forholde oss til disse kravene også i Norge. Våren 2021 kommer regjeringen med en egen strategi for sirkulærøkonomi for Norge.
Både i EU og i Norge er det gjort beregninger som viser at økt gjenbruk av eksisterende råmaterialer vil skape muligheter for nye, grønne arbeidsplasser, ny teknologi og produktutvikling.
Sirkulærøkonomi kutter CO2-utslipp
Gevinsten ved en omstilling til sirkulærøkonomi er også reduksjon i CO2-utslipp. Det skyldes omlegging til ren energi, at råmaterialene gjenbrukes, at transport går på fornybar energi, og at varehandelen beveges mot mer reparasjon og tjenester.
I Norge er det offentlige en viktig aktør for å lykkes med omstillingen til sirkulærøkonomi, dette kan gjøres gjennom å innrette offentlige anskaffelser til å prioritere sirkulære innkjøp, og ved på øke prisen på utslippskvoter. Tiden er inne. Norge og verden må omstille oss til en mer fremtidsrettet og robust økonomi som sikrer oss en tryggere fremtid.
“If we could build an economy that would use things rather than use them up, we could build a future.”
— Ellen MacArthur