Finansforbundet og Circular Norway med Veikart for sirkulær finans

Nanna Ringstad fra Finansforbundet og Alexander Christiansen fra Circular Norway står bak den første rapporten om sirkulær finans og veikartet med anbefalinger som kom i 2023. 

«Det sirkulære veikartet for finansnæringen» fra 2023 er antagelig verdens første veikart for sirkulær finans. Rapporten inneholder 20 konkrete tiltak som vil fremskynde omstillingen til en sirkulær økonomi.

Lineær risiko har vært lite vurdert i finansnæringen, og bank, forsikring og investering har manglet kunnskap om gevinster ved en sirkulær økonomi.

Rapporten «Finansnæringens rolle som pådriver i sirkulær økonomi» ble lansert tirsdag 8. mars 2023. Her belyses nåsituasjonen for sirkulær finans i Norge, og den viser til beste praksis fra finansnæringen i Europa. I «Det sirkulære veikartet for finansnæringen» legges det frem 20 anbefalinger. Ved å følge disse tiltakene kan bank, forsikring og investering fremskynde omstillingen til en sirkulær økonomi.

Kapitalmarkedenes samfunnsoppdrag er å allokere kapital og håndtere risiko. Klimakrisen er ikke godt nok integrert som risikofaktor i Norge i dag, mens stadig flere internasjonale finansinstitusjoner anerkjenner lineær risiko og mulighetene som ligger i sirkulær økonomi.

Lineær risiko prises ikke riktig i dag
I arbeidet med rapporten har hovedforfatter Alexander Christiansen og medforfatter Marie Storli fra Rethinking Economics, snakket med aktører innen bank, forsikring og investering som ligger i tet, og er pådrivere for omstillingen til en sirkulær økonomi. 

—  Det mye som tyder på at eksternaliteter knyttet til blant annet forurensning og bruk av naturressurser, ikke prises riktig i dagens markeder. Dermed reflekterer ikke prisene i markedet de reelle samfunnsøkonomiske kostnadene, forteller Alexander Christiansen, leder for strategi og forretningsutvikling i Circular Norway og ansvarlig for rapporten.

Dette fører til at klimagassutslippene blir for store, samtidig som ressurser sløses bort.

— Dersom de riktige verktøyene tas i bruk, og ulike finansaktører drar i samme retning, kan finansnæringen akselerere overgangen til en sirkulær økonomi, påpeker han.

Finansnæringen ligger bakpå og vurderer ikke lineær risiko

Når markedene fungerer godt håndteres risiko og verdier prises riktig. På den måten hjelper finansnæringen aktørene i økonomien til å ta innover seg den risikoen som finnes, slik at kapital allokeres best mulig. Stadig flere internasjonale finansinstitusjoner anerkjenner mulighetene som ligger i sirkulær økonomi.

Stort potensial for finansnæringen til å påvirke omstillingen til sirkulær økonomi

Anbefalingene i rapporten går på å inkludere sirkulær økonomi i investeringsbeslutninger, stressteste porteføljen mot lineær og sirkulær risiko, men også ta i bruk data for å få bedre beslutningsgrunnlag og transparens rundt produkters klima- og materialfotavtrykk.  

—    Økt sirkularitet er en forutsetning for en bærekraftig fremtid. Norsk finansnæring kan ta rollen som medspiller for en sirkulær utvikling av næringslivet. Veikartet viser at kompetansebygging, samarbeid og partnerskap er nøkkelord fremover, sier Nanna Ringstad fagansvarlig bærekraft i Finansforbundet.  

Hun peker på at sirkulære forretningsmodeller kan øke norsk konkurransekraft, skape grønn vekst og nye arbeidsplasser.

—    Med prosjektet ønsker vi å sette sirkulær finans og lineær risiko på kartet.  Vi håper innsikt fra rapporten kan fremskynde arbeidet med sirkulær omstilling slik at vi kan lykkes med å nå bærekraftsmålene og klimamålene i Parisavtalen, sier Ringstad.

Tverrgående anbefalinger for finansnæringen

De tverrgående anbefalingene gjelder hele finansnæringen.

·      Etablere et felles begrepsapparat. Det er behov for felles forståelse av sirkulær økonomi, kriterier for sirkularitet og ha et felles begrepsapparat.

·      Videreutvikle konseptet lineær risiko. Finansnæringen bør etablere praktisk risikoanalyseverktøy og scenariobaserte modeller for å kvantifisere lineær risiko.  

·      Samarbeide for økt kunnskap gjennom sirkulær finanskoalisjon.  Representanter fra bank, skadeforsikring og kapitalforvaltning bør etableres for å akselerere utviklingen.  

·      Øke kompetansen i finansnæringen og i kunnskapsinstitusjoner. Styrke kunnskap og kompetanse i bank, forsikring og kapitalforvaltning, og i utdanningsinstitusjonene.  

·      Styrke digital kompetanse. Benytte datadrevet innsikt for å kunne rapportere på klima- og materialfotavtrykk i porteføljen, og muliggjøre økt sirkularitet.

 

Anbefalinger til bank

·      Investere i sirkulære obligasjoner. Grønne obligasjoner bør videreutvikles til å omfavne sirkulær økonomi, hvor ressurs- og naturperspektivet er ivaretatt.

·      Vurdere lineær risiko i kredittprosesser. Lineær risiko bør vurderes og prises i kredittprosessen på samme måte som klimarisiko.

·      Sette krav til lån og belønne sirkulære løsninger. Stilles krav ved lineære forretningsmodeller og stimulere sirkulære løsninger som gjennom bedre lån.

·      Vurdere eksponering for lineær risiko. Bankene må utvikle metoder og verktøy for å gjøre seg kjent med hvordan å måle sirkularitet og sirkulære indikatorer.

·      Etablere initiativ for sirkulære muligheter. Støtte gründere og entreprenører av sirkulære forretningsmodeller gjennom initiativ som Circular Business Challenge.

·      Etablere avdelinger for sirkulær økonomi. Sikre at lånesøknader som ikke oppfyller dagens krav får kompetent behandling gjennom løsninger som Circular Desk.

 

Anbefalinger til skadeforsikring

·      Forebygge skader. Belønne vedlikehold og oppgradering. Bygge motstand mot konsekvensene av klimaendringer.  

·      Reparere og gjenbruke. Tilby reparasjon ved skader, og gjenbruke komponenter og produkter.

·      Utvikle sirkulære forsikringsprodukter. Tilrettelegge for forsikringsprodukter som stimulerer til sirkulær adferd og støtter ulike typer sirkulære forretningsmodeller. 

 

Anbefalinger til investeringer, pensjon og kapitalforvaltning 

·      Inkludere sirkulær økonomi i investeringsbeslutninger. Gi investorer informasjon om lineær og sirkulær risiko. Integrere sirkulær økonomi i strategier og analyser.

·      Stressteste porteføljen mot lineær og sirkulær risiko. Analysere risiko og finansiell stabilitet forbundet med sirkulære forretningsmodellene og lineær praksis.

·      Tilgang på data. Ha systemer for gode og relevante data for å ta gode beslutninger. Klima- og materialfotavtrykk er eksempler på relevante data.  

Previous
Previous

Envir og Circular Norway samarbeider om et kompetanseløft

Next
Next

Samarbeid med RENAS om kritiske råmaterialer og forsyningssikkerhet