Bergans of Norway er Årets Sirkulære Bedrift 2022
Bergans ble kåret til vinner av Årets Sirkulære Bedrift 2022 under Den Store Sirkulærkonferansen 2022, i konkurranse med 11 andre bedrifter. De fikk prisen for å være en tydelig sirkulær pioner med høye ambisjoner, i en tekstilbransje som stadig utfordres av nye krav.
– Vår vinner har sin virksomhet i en bransje som omstiller seg på flere måter – både med hensyn til forbruk, avfall, klimafotavtrykk og produksjonsmetoder. Bergans har vært en sirkulær pioner for tekstilbransjen, berømmet juryleder og stortingsrepresentant Ola Elvestuen under utdeling av Årets Sirkulære Bedrift 2022.
Formålet med prisen er «å stimulere til økt innsats for omstilling til sirkulære økonomi i norsk næringsliv og norske kommuner.» Det har vært en åpen nominasjon, og juryen valgte blant 12 nominerte virksomheter.
Honnør for å være en pioner
Elvestuen forteller at Bergans får prisen fordi de er helt i front på de vanskeligste områdene i tekstilbransjen.
–Bergans skal ha heder for målene og ambisjonene de har satt seg. Prisen er en honnør for å være en tydelig pioner innenfor sin bransje. Bergans gjør dette på eget initiativ, noe som bør være et veldig godt eksempel og til stor inspirasjon for andre bedrifter, utdyper Elvestuen.
– Å vinne en slik pris er virkelig en stor ære, og noe som gjør oss både ydmyke og stolte. Særlig når vi ser hvem de andre nominerte er. Bredden i nominasjonene og ikke minst kvaliteten på prosjektene de andre nominerte har, viser at det skjer veldig mye bra i Norge, sier Jan Tore Jensen, leder av Bergans.
I front på innovasjon i mer enn 100 år
Juryen trekker fram at Bergans har hatt innovasjon i sitt DNA siden oppstarten i 1908, og utviklingen av den moderne ryggsekken. I dag er de ledende på omstilling av tekstilbransjen fra lineær til sirkulær økonomi.
– Årets Sirkulære Bedrift har endret sin lineære forretningsmodell – og innført flere sirkulære løsninger som bidrar til å bevare råmaterialene lengre i kretsløpet, kutte CO2-utslipp og bevare av biologisk mangfold, påpekte Elvestuen under utdelingen.
Benytter ulike sirkulære forretningsmodeller
Fra 2016 har de innført sirkulære løsninger. De startet med konseptet «Lenge leve produktet» hvor de forlenger levetiden til sine produkter ved å tilby reparasjon, innsamling av brukte produkter, ombruk, redesign og utleie. De har også reist rundt med sybussen i ferier for å reparere sine turprodukter; hele 70 steder har sybussen vært. De har også lansert «The Collection of Tomorrow», en prisbelønnet kolleksjon laget i samarbeid med finske Spinnova, hvor de lager klær av trær. Dette er produksjon av tekstiler uten kjemikalier, der stoffet kan «pantes» etter bruk for gjenvinning.
–Vi håper andre selskap vil la seg inspirere av hvordan Bergans kobler kjernevirksomheten til å bidra for en mer bærekraftig verden – og til å sikre 1,5-gradersmålet frem mot 2050.
Jensen takket for prisen og sa han håper den kan inspirere andre handelsaktører.
– Det at vi som handelsaktør får denne prisen viser at nettopp handelen spiller en viktig rolle i den nye sirkulære økonomien. Takk til juryen for å løfte fram nettopp handelens styrke i denne sammenheng; ved at vi både kan påvirke positivt bakover i verdikjeden vår, og samtidig legge til rette for at forbrukerne kan ta mer bærekraftige og sirkulære valg i hverdagen sin. Vi håper og tror at prisen vil gi inspirasjon til våre kolleger i handelen som ønsker å sette i gang med sirkulære forretningsmodeller, sier Jensen.
Bred spredning av de nominerte
De andre nominerte virksomhetene var Atea, Den magiske fabrikken, Ivars IKS, Norsk Riving, Oslokollegas OK:Data, Renevo, Sirkula AS, Smedvig Eiendom, Tomra, Veas og Vestre. Les om de nominerte her.
Juryen ble ledet av Ola Elvestuen (V). De andre var Bjørn Kjærand Haugland leder av Skift, Danat Tekie fra Deloitte, Natalia Mathisen, leder av Nasjonalt senter for sirkulærøkonomi, Torbjørn Leidal, redaktør i Cnytt og Leif Nordhus leder av Circular Norway. Årets pris er den andre i rekken. I fjor var det BIR, renovasjonsselskapet i Bergen som vant.
Prisutdelingen foregikk på Den store sirkulærkonferansen som arrangeres av Cnytt.no, Norsk Senter for Sirkulær Økonomi og Circular Norway. Lokal samarbeidspartner i år var Oslo Kommune ved Renovasjons- og gjenvinningsetaten.