Når ikke 1,5-gradersmålet uten sirkulær omstilling
Se Circle Economys lansering av Circularity Gap Report 2022 på Youtube.
CO2-utslipp fra produksjon av varer og tjenester til vårt økende forbruk er nær firedoblet på femti år. I Circularity Gap Report 2022 advares det mot at verden ikke når 1,5-gradersmålet uten at vi raskt omstiller oss til sirkulærøkonomi.
Årets Circularity Gap Report, den femte i rekken, viser tydelig sammenhengen mellom global oppvarming, klimakrisen og lineær praksis. Utvinning av råmaterialer for å dekke våre behov for mat, klær, teknologi, hus og transportmidler, står for 70 prosent av verdens klimagassutslipp. Det medfører global oppvarming og truer jordens tålegrense med forurensning, tap av biologisk mangfold og enormt med avfall.
Ved omstilling til sirkulærøkonomi bevares materialene lengre i livsløpet, materialeffektiviteten forbedres og materialene regenereres. Dermed kuttes CO2-utslippene kraftig, slås det fast i Circularity Gap Report 2022.
Lineær risiko truer 1,5-gradersmålet
Dessverre går det feil ved det feil med hensyn til sirkularitet i økonomien. I Circularity Gap Report 2018 var den globale sirkulariten på 9,1 prosent, mot dagens 8,6 prosent. Ved en omstilling til sirkulærøkonoomi vil sirkulariteten dobles til 17 prosent. Det vil si at 83 prosent av materialene vi bruker til vårt forbruk går tilbake i kretsløpet.
Rapporten inneholder et veikart med 21 sirkulære løsninger for ulike næringer som vil kunne redusere uttaket av nye råmaterialer med 28 prosent, og følgelig kutte C02-utslippene med 39 prosent. En omstilling til sirkulærøkonomi gjør at vi lykkes med 1,5-gradersmålet.
– Årets globale Gap-rapport er tydelig på at dagens lineære økonomi truer livsgrunnlaget vårt. Verdens ledere går glipp av muligheten til å oppnå de nødvendige kuttene i utslipp dersom de ikke omstiller til sirkulærøkonomi, sier Leif Nordhus, leder i Circular Norway.
Firedobling av uttak av råmaterialer
I 1972 ble uttaket av råmaterialer målt til 28,6 milliarder tonn (Gt). I dag er dette tallet nær firedoblet, og var i 2020 på 101,4 milliarder tonn (Gt). Kun 8,6 prosent av disse råmaterialene går tilbake i kretsløpet igjen, viste Circularity Gap Report fra 2020.
–Vår umettelige etterspørsel etter nye varer truer planetens fremtid og driver oss mot et klimasammenbrudd. Ledere fra myndigheter, næringsliv og sivilsamfunn må nå sette sirkulære løsninger på den globale agendaen og sørge for at de inkluderes når land oppdaterer sine nasjonale klimaløfter foran COP27 i Egypt, sier Martijn Lopes Cardozo, CEO hos Circle Economy.
COP26-målene var ikke tilstrekkelig
I Circularity Gap Report 2022 pekes det på nedsiden ved at fjorårets klimatoppmøte i Glasgow, COP26, ikke tok opp sirkulærøkonomi som et verktøy for å sikre 1,5-gradersmålet og forhindre global oppvarming. Klimaavtalen, Glasgow Climate Pact, fokuserer mest på energi, men ren energi alene ikke gjør det mulig å oppnå klimamålene. Verdenssamfunnet må også redusere de 70 prosent av utslippene som stammer fra materialbruk og produksjon.
–Vi håper årets Gap-rapport bidrar til at verdens ledere inkluderer sirkularitet når de skal melde inn reviderte nasjonale klimamål på klimatoppmøtene fremover, sier Nordhus.
Veikart for 1,5-gradersmålet
De 21 ulike sirkulære strategiene som vil bidra til redusert etterspørsel av råmaterialer er innenfor mat, klær, hus, kommunikasjon, transport og helsetjenester. Det største materialfotavtrykket har byggenæringen, deretter mat og transport. Å ta i bruk sirkulære strategier og forretningsmodeller vil redusere utslipp med over 20 prosent - 22,8 milliarder tonn (22,8Gt), i tillegg til gjeldende løfter om utslippskutt i Parisavtalen. Det gjør det mulig å oppnå 1,5-gradersmålet.
Nasjonale og lokale myndigheter må gi retning og tilrettelegge for omstillingen. Næringslivet må designe for sirkularitet og øke sirkularitet i verdikjedene, og forbrukeren må få mulighet til å ta sirkulære valg.
– Rapporten kan leses som et veikart for nasjoner, byer og bedrifter i hvordan å kutte utslipp gjennom å redusere bruken av råmaterialer, sier Nordhus.
Mer digitalisering og måling av sirkularitet
For å lykkes med en omstilling til sirkulærøkonomi så må vi benytte datadrevne verktøy for innsikt om sirkularitet, bruke målinger til følge utviklingen i omstillingen og ivareta sosiale behov slik at ingen utelates i omstillingen.
Det handler om å:
Bruk mindre – for eksempel kan ressurseffektiv bygningskonstruksjon med lettvektsdesign og lokale materialer.
Bruk lenger – for eksempel kan oppussing og renovering av bygninger for å forlenge levetiden.
Regenerer – for eksempel kan bruk av sesongbasert og lokal mat og andre metoder for bærekraftig matproduksjon .
Bruk igjen – for eksempel å bruke resirkulert metall og plast til å lage kjøretøy og resirkulering av kjøretøy ved slutten av levetiden.
Nordhus mener måling av sirkularitet bør inkluderes som verktøy for å levere på klimamålene.
– Jevnlig måling av sirkularitet viser oss effekten av sirkulærøkonomiske tiltak og hjelpe oss til å ta de riktige valgene for å lykkes med 1,5-gradersmålet, sier Nordhus.
Circularity Gap Report 2022 er tilgjengelig for nedlasting her.