Norsk delegasjon utforsker sirkulær økonomi i USA
I mars 2024 reiste en næringslivsdelegasjon med representanter fra RENAS, Avfall Norge og Circular Norway til USA for å få innsikt i mulighetene for en sirkulær økonomi, og etablere dialog med amerikanske beslutningstakere innen politikk, næringsliv og akademia.
For å øke sirkulariteten i Norge, en liten åpen økonomi, er vi avhengig av at varene vi importerer møter våre behov for lang levetid og design for ombruk. Utenom Europa er USA en av våre viktigste handelspartnere.
– Denne reisen ga et godt inntrykk av hvilken posisjon sirkulær økonomi har i USA, og hvordan USA kan påvirke omstillingen til en sirkulær økonomi globalt, sier Alexander Christensen, leder Circular Norway.
Samtalene begynte i Kongressen i Washington DC, fortsatte ved det norske konsulatet i New York, og ble avsluttet ved Harvard University i Boston.
I oppstarten av en sirkulær økonomi
I dag er USA ingen pionér innen sirkulær økonomi, men samtaler med ulike aktører viste at det er en økende interesse for begrepet. Sirkulær økonomi betraktes som et viktig verktøy for å takle komplekse utfordringer som tap av biologisk mangfold, klimaendringer, økonomisk ustabilitet og geopolitiske sjokk.
Deltagere på rundebordsdiskusjoner i New York og i Boston viste stor interesse for omstilling til en sirkulær økonomi i USA. I møte med fakultetsmedlemmer fra Harvard Kennedy School la disse vekt på stemmene til Generasjon Z, unge voksne født sent på 1990-tallet til tidlig på 2000-tallet, for å lykkes med en samfunnsendring. Denne generasjonen ble fremhevet som viktig for å skape en plattform for endring – og omstillingen til en sirkulær økonomi. Ved Harvard Business School ble det også pekt på behovet for gode insentiver for næringslivet for å lykkes med en omstilling.
Viktig med forsyningssikkerhet og arbeidsplasser
I samtale med representanter fra Ellen MacArthur Foundation delte de at Det hvite hus har støttet den sirkulære økonomien, og anerkjenner potensialet en slik omstilling har for å skape arbeidsplasser, fremme bedre miljø og trygge leveranser i verdikjedene.
Under arrangementet "Boosting Critical Mineral Supply Through the Circular Economy" ved Finland’s ambassade, ble de geopolitiske utfordringene knyttet til kritiske råmaterialer løftet fram.
Språklig polarisering - eller forening om ressurseffektivitet
Over flere år har det skjedd en økende polarisering blant amerikanere. I forkant av det kommende presidentvalg i USA har det amerikanske folk kommet enda lengre fra hverandre.
I USA ble vi presentert for en spørreundersøkelse som viste betydningen av språket knyttet til det grønne skiftet. Den var gjennomført av Nexus Council, en amerikansk tenketank grunnlagt av norske Torund Bryhn og Bjørn Arild Thon. Her viste respondentene til at ord som «klima» bygger avstand mellom ulike grupper, da mange kan identifisere seg som klimafornektere. Ord som «reduce», «reuse» og «repurpose» fungerer derimot samlende.
Ved å benytte ordet «sirkulære økonomien» kan vi samle folk på kryss av politiske skillelinjer og forene oss, fremfor å bygge avstand slik ordet klimaendringer gjør i dagens USA.
– Det er spennende hvordan språket rundt det grønne skiftet påvirker mobiliseringen, og at et begrep som sirkulær økonomi klarer å forene ulike sider i USA er motiverende, forteller Christiansen.
Lansering av bok om sirkulær økonomi
Bjørn Arild Thon, administrerende direktør i RENAS, lanserte boken "Let's Get Practical" under USA-besøket. Boken gir en omfattende oversikt over sirkulær økonomi, innsikt i vårt forbrukerdrevne samfunn, og potensialet for naturen til å gjenopprette balanse. Thon deler sin personlige reise fra han som ung sjømann var en del av en kultur som kastet plast og avfall over bord, til hvordan han i dag er en pådriver for å stoppe sløsing, designe for ombruk og inspirere verdikjeder til samarbeid for en bærekraftig, sirkulær økonomi.
– Denne boken er en invitasjon til å forstå vår fortid og forme en bedre fremtid, med både store og små endringer som betyr noe, sa Thon under lanseringen.