Inspirerende dager om sirkulær økonomi

Dag to startet med sesjonen “Fra avløp til kretsløp”.

Den store sirkulærkonferansen ble arrangert i Asker kulturhus tirsdag 14. mai, og onsdag 15. mai fulgte KS opp med Sirkulær Praksis. Det ble to dager fulle av inspirasjon, gode samtaler, nettverking – og ikke minst mange sirkulære helter på scenen og i salen!

I årets program vekket generasjonspraten med Bård Tufte Johansen fra NRK Oppsynsmannen, klimakjempen Jørgen Randers og klimaaktivist Penelope Lea, begeistring. Samtalen illustrerte tydelig at vi lenge har hatt kunnskapen om hva som skjer med klimaet, men at uten å engasjere folket mobiliseres heller ikke politikere og næringsliv.

– Det var mange spennende innlegg og samtaler i år. Vi diskuterte dilemmaene ved en omstilling i større grad enn tidligere. Gjennom konferansen var samarbeid, og bevaring  av natur en rød tråd, forteller Ellen Høvik, kommunikasjonssjef i Circular Norway og prosjektleder for konferansen. 

Hun forteller at komponeringen av årets konferanse innebar et dykk i ulike dilemmaer riundt omstilling til en sirkulær økonomi.

– Flere og flere ser mulighetene omstilling til en sirkulær økonomi gir for å lykkes med å kutte utslipp, bevare råmaterialer og gi nye arbeidsplasser. Samtidig ville vi vise dilemmaene bedrifter og kommuner har i for eksempel valget mellom naturtap og industriell symbiose i industriparker, sier Høvik.  

Hun er fornøyd med at konferansen engasjerer bredt; det deltok både startups, etablerte selskap og ansatte i ulike kommuner. 

– Uten å samarbeide lykkes vi ikke med omstillingen.

Bedrifter med sirkulære løsninger
I år var det 26 selskap som stilte ut sine sirkulære løsninger. Flere av disse var startups, og de ble presentert på et eget morgenarrangement for å kåre beste startsup med jurykåring i regi av RE Grunderhus. Loopfront vant pris for Årets sirkulære startup, mens FINN ble kåret til Årets sirkulære bedrift.

Dag én ble avsluttet med en festmiddag. Dag to presenterte KS Sirkulær Praksis. Her var nyskapende prosjekter innen ombruk av tekstil, innovative prosjekter innen vannets kretsløp og den siste kunnskapen innen sirkulære bygg tema fra scenen.

Se flere glimt fra de to dagene nedenfor.

– Dette veikartet skal gi inspirasjon for å skape en retning for bank, investering og skadeforsikring. Det er en god start. Vi ønsker likevel å påpeke at finans fortsatt har et stykke å gå. Myndighetene må legge til rette for bedre rammebetingelser og insentiver. Vi håper og tror at dette veikartet er et steg i riktig retning, sier nestleder Arne Fredrik Håstein. 

- Hvordan vi investerer midlene våre er viktig, sier Karoline Andaur, Generalsekretær i WWF Verdens Naturfond.

Norsk finansnæring er i en tidlig fase av den sirkulære omstillingen, og de politiske rammene er fortsatt svake sammenlignet med EU.

– Myndighetene må legge til rette for bedre rammebetingelser og insentiver. Dette veikartet er et steg i riktig retning, fortsetter Håstein.  

Se paneldebatt om sirkulær finans her.

Behov for grundige risikoanalyser

Det sirkulære veikartet, og generelt omstillingen til en sirkulær økonomi, fungerer best når regulatoriske krav, rammeverk, og insentiver, samt offentlige innkjøp og investeringer, peker i samme retning. Myndighetene kan fremskynde omstillingen ved å tilrettelegge for åpenhet, digitalisering og risikoavlastning. Avslutningsvis i veikartet er en liste med konkrete anbefalinger til myndighetene.

– I veikartet oppfordrer vi myndighetene til å bidra med risikodeling. En hovedutfordring for finansnæringen er at de må vurdere den lineære risikoen ved eksisterende forretningsmodeller, og den sirkulære risikoen knyttet til sirkulære forretningsmodeller. I svært mange tilfeller er ikke markedene for sirkulære forretningsmodeller utviklet, derfor er risikodeling viktig for gjennomføring.

For foredrag eller intervju om Veikart for sirkulær finansnæring, kontakt:

Alexander F. Christiansen

daglig leder, Circular Norway

ac@circularnorway.no

Tlf.: 481 78 088


 

Previous
Previous

Samarbeid med Etisk handel Norge

Next
Next

Loopfront kåret til Årets sirkulære Startup 2024