Norge er fortsatt kun 2 prosent sirkulært – et kraftig varsko i en urolig tid

Torsdag 24. april lanserte Circular Norway Circularity Gap Report Norway 2025 som viser Norges materialfotavtrykk og sirkularitetsindeks. Rapporten er utviklet i samarbeid med Circle Economy og støttet av Elektroforeningen, RENAS og SirkNorge.

Norge er fortsatt bare 2 % sirkulært, viser den nye Circularity Gap Report Norway 2025. Til tross for mer bruk av sekundære materialer, vokser vårt totale materialforbruk gjennom økt import. Klima- og miljøbelastningen fra nordmenns forbruk skyves ut av landet, og utsetter oss for forsyningsrisiko.

– Vi blir mer avhengig av globale verdikjeder, og med økende geopolitisk uro og handelskrig gir dette grunn til å rope varsko, sier Alexander Christiansen, leder i Circular Norway.

Lite ombruk av ressurser

Circularity Gap Report Norway 2025 viser at Norges materialfotavtrykk har økt med 6 % fra 2018 til 2022 – fra 197 til 208 millioner tonn. Av dette er 77 % importert, særlig fra Asia og Stillehavsregionen (80 millioner tonn) med Kina som største leverandør (33 millioner tonn). Samtidig har Norges klimafotavtrykk holdt seg stabilt på 87 millioner tonn CO₂e, men med én vesentlig endring: 71 % av utslippene til vårt forbruk kommer nå fra produksjon utenfor Norges grenser, en økning fra 66 % i 2018. Det illustrerer svakheten med Parisavtalen, som kun medregner utslippskutt i Norge.

Til tross for enkelte lyspunkter – som nedgang i fossil energibruk – er andelen ikke-fornybare råmaterialer fortsatt høy, spesielt innen bygg og transport, som står for store deler av fotavtrykket.

Viktige funn fra rapporten:

  • Sirkulariteten i Norge står stille på 2 %.

  • Bruk av sekundære materialer øker, men ikke nok til å øke sirkulariteten.

  • Materialfotavtrykket har økt med 6 % fra 197 tonn til 208 million tonn.

  • Økt materialfotavtrykk fra import indikerer at vi blir mer sårbare for geopolitisk uro og handelskrig.

  • Økt import betyr at utslipp og miljøbelastning flyttes ut av landet.

  • Norges klimaregnskap (Parisavtalen) fanger ikke opp utslipp i globale verdikjeder, noe som svekker vår motivasjon for utslippskutt i våre leverandørland.

  • Bygninger og infrastruktur i Norge er fortsatt viktige drivere for materialforbruk og utslipp.

  • Transportsektoren forbedres på grunn av elektrifisering, men er fortsatt avhengig av store mengder importerte råvarer, særlig til batterier.

Økt importavhengighet er en risiko

Denne utviklingen svekker Norges kontroll over kritiske verdikjeder - fra matproduksjon til bygg, infrastruktur og transport. Vi er i for stor grad avhengige av globale verdikjeder som påvirkes av geopolitiske konflikter, handelskrig og klimarelaterte hendelser. Dette gjør oss sårbare for forsyningssikkerhet og svingninger i pris, sier Alexander Christiansen, leder i Circular Norway.

Han påpeker også at analysen viser en svakhet ved Parisavtalen. 

Dagens system skjuler utslippene vårt forbruk skaper i andre land. Det undergraver både motivasjonen for utslippskutt i produksjonsland, og sirkulære løsninger for ombruk i Norge. 

Circular Norway står bak rapporten sammen Circle Economy fra Nederland, og den er støttet av ulike næringsaktører.

Geopolitisk uro og økt import gjør norsk økonomi mer sårbar. Vi risikerer å miste grepet om verdikjedene, for eksempel innenfor bygg og transport, fordi vi er så avhengige av globale leverandører, sier Frank Jaegtnes, administrerende direktør i Elektroforeningen.

Rapporten viser tydelig at vi trenger sirkulære løsninger for sikker tilgang på kritiske råmaterialer, som til det grønne skiftet og forsvarsmateriell. En sirkulær økonomi er ikke et valg – det er en nødvendighet, sier Bjørn Arild Thon, administrerende direktør i RENAS.

Denne rapporten er en oppfordring til handling: Vi trenger sterkere samarbeid i verdikjedene og på tvers av sektorer for å få fart på sirkulære forretningsmodeller som skaper verdi og robusthet i økonomien, sier Bjørn Kjærand Haugland, administrerende direktør, Skift- næringslivets klimaledere.

Sammenlignbar metodikk

Årets rapport benytter en forbedret metodikk og data, noe som styrker sammenlikningen med andre land. Norges sirkularitet på 2% havner bak verdensgjennomsnittet på 7,2%, og land som Sverige (3,4%), Danmark (4%), Sveits (6,9%), UK (7,5%) og Polen (10,2%). Videre, topper Norge materialfotavtrykk per innbygger og klimafotavtrykk per innbygger.

Overvåking av fremdriften er nøkkelkunnskap for utforming av handlingsplaner og tiltak. I en tid preget av geopolitiske endringer som dypt påvirker globale forsyningskjeder, vokser viktigheten av en troverdig og robust sirkulær omstilling, sier Kåre Fostervold, direktør, SirkNorge.

Vårt forbruk må ned

Til tross for enkelte lyspunkter – som nedgang i fossilt forbruk og lavere utbyggingstakt – øker andelen ikke-fornybare råmaterialer. Særlig sektorene bygg og transport viser sårbarhet og høyt fotavtrykk, selv om enkelte indikatorer peker i riktig retning.

– Vi erkjenner at dagens forbruksnivå ikke er bærekraftig og at Norge fortsatt er langt unna å oppfylle våre klimaambisjoner. Denne rapporten gir avgjørende innsikt som er nødvendig for å oppnå reell fremgang, sier Kristin Halvorsen, direktør i CICERO.

Rapporten peker på tre avgjørende grep for å styrke Norges sirkularitet:

·       Sette tydelige mål for reduksjon av materialforbruk i nøkkelsektorer.

·       Fjerne regulatoriske barrierer og styrke insentiver for sirkulære løsninger i næringslivet.

·       Bygge lokale, sirkulære verdikjeder for å øke forsyningssikkerheten.

– Norge må sette mål for å redusere det totale materialforbruket. Det haster, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond Norge.

 

Om rapporten:

Circularity Gap Report Norway 2025 er utarbeidet av Circle Economy og Circular Norway, med støtte fra RENAS, EFO og SirkNorge. Den er den andre i rekken med en sirkularitetsindeks for Norge. Rapporten gir konkrete anbefalinger til politikere, næringsliv og sivilsamfun om hvordan Norge kan gå fra lineær til sirkulær økonomi – for å lykkes med klima-, natur- og beredskapsmål.

Kontaktperson for media:
Ellen Høvik, kommunikasjonssjef

Telefon: 918 61 822, mail: ellen.hovik@circularnorway.no

Next
Next

Norgesturné for sirkulær finans med sterk start i Bergen