TOMRA er kåret til Årets Sirkulære Bedrift 2023

Foto: Aurora Torres Heyerdahl

TOMRA ble kåret til Årets Sirkulære Bedrift 2023 under Den Store Sirkulærkonferansen i Asker kulturhus mandag 24. mai. Selskapet får prisen for å være en ledende global aktør for å lykkes med en sirkulær økonomi. TOMRA leverer løsninger til globale behov som sortering av plast, en mer bærekraftig matproduksjon og gjenvinning av kritiske råmaterialer.

– Årets sirkulære bedrift er en bedrift fra Asker som har en sirkulær forretningsidé de har utviklet til å bli verdensledende og spille en nøkkelrolle globalt for å lykkes med det grønne skiftet, åpnet juryleder Ola Elvestuen under prisutdelingen på Den store sirkulærkonferansen i Asker kulturhus mandag kveld.

Formålet med prisen er å stimulere til økt innsats for omstilling til sirkulærøkonomi i norsk næringsliv og kommuner. Juryen berømmer TOMRA for å utmerke seg innenfor sirkulærøkonomi, og slik bidra til å bevare råmaterialer lengre i kretsløpet, kutte klimagassutslipp og redusere avfall. Den roser også selskapet for å la design og produktutvikling basere seg på de sirkulære prinsippene.

Inspirert av prisen

– Det er veldig inspirerende å få en slik pris. Tomra er 51 år gamle, men aldri vært mer aktuelle enn i dag. Men det er bare starten, sa konsernsjef Tove Andersen da hun mottok prisen.

TOMRA har levert avansert sensorteknologi med verdensledende automater i over 50 år. Selskapet har 75 prosent av det globale markedet for pant av drikkeflaskeemballasje, og har rundt 80 000 installasjoner i mer enn 60 land. Selskapet sparer miljøet enormt ved at de behandler over 1,4 milliarder drikkeflasker hvert år, som ombrukes eller resirkuleres. TOMRA bidrar også til økt driftseffektivitet og trygg matforsyning via sensorsortering av frø og mat, og utvinner og gjenvinner metaller og mineraler med sin sensorteknologi. Konsernet har i dag en markedsverdi på 48 milliarder kroner på Oslo Børs, og TOMRA vinner stadig nye markeder. Både geografisk og i sektor har selskapet beveget seg over på nye fagfelt.

– Vi har store ambisjoner for fremtiden, og ønsker å lede ressursrevolusjonen på tvers av bransjer, sa Andersen.

Høye ambisjoner fra starten

Selskapet ble startet av brødrene Petter og Tore Planke i 1972, og siden har ambisjonene i selskapet vært høye.

– Vi tenkte for 50 år siden at verden kan ikke bli bruk og kast. Her må noen lage gode, effektive løsninger som passer for alle, fortalte Petter Planke på prisutdelingen.

Han fortalte at den første TOMRA-maskinen ble til på kjøkkenbenken etter etterspørsel fra en kunde som satt i Tomflaskekomiteen.

– Jeg ble sett på som litt kreativ og nyskapende, etter forespørselen så bestemte min bror og jeg oss for å levere en modell som løste kjøpmenns flaskereturproblem. Den slo an, og etter at jeg hadde solgt 15 stykker på en måned så vi at her er det muligheter og gikk all in. 

Tore Planke stod for de teknologiske kunnskapene og Petter Planke for markedsføring og økonomi. 

– Det gikk kun et halvår så tenkte vi at vi skulle erobre verden. Og det er akkurat det TOMRA har gjort. Men vi hadde drømmen, sier han stolt.

Håper prisen inspirerer andre selskap

–Vi berømmer TOMRA som en enestående pionerbedrift og håper andre selskap vil la seg inspirere av hvordan TOMRA videreutvikler gründeridéer og leverer løsninger for fremtidens behov. La dere inspirere, avsluttet Elvestuen.

Ola Elvestuen, stortingsrepresentant (V), ledet juryarbeidet sammen med Natalia Mathisen, forretningsutvikler fra Norsk senter for sirkulærøkonomi og Alexander Christiansen, leder av Circular Norway.

Bred spredning av nominerte bedrifter

Prisen er opprettet på initiativ fra Cnytt, Norsk Senter for Sirkulærøkonomi og Circular Norway. Formålet med prisen er å stimulere til økt innsats for omstilling til sirkulære økonomi i norsk næringsliv og norske kommuner. Juryen skal løfte frem en virksomhet som utmerker seg innenfor sirkulære forretningsmodeller og slik bidrar til å bevare råmaterialer lengre i kretsløpet, bidra til kutt i klimagassutslipp og redusere avfall.

 Følgende bedrifter ble nominert til Årets Sirkulære Bedrift 2023: Agoprene, Atea, CTM Lyng, Den Magiske Fabrikken, Envir, Loopfront, Looping, Madaster, Norsk Gjenvinning, NCP, Norskin, Ogoori AS, På (fyll), Schia AC-service, Sense on, Sisters in Business, SINTEF, Rinato AS og Vær Equipment.

 

Previous
Previous

Fullt hus på Den store sirkulærkonferansen

Next
Next

Unik mulighet til å besøke Tomra, Bergans, Omigjen og Silva Green Fuel