Gjenbruk av kontormøbler sparer Asker for 16 millioner

Store verdier i redesign av møbler

- Ved å redesigne de gamle møblene sparte vi miljøet, sysselsatte folk som ikke er inne på arbeidsmarkedet, og ikke minst - sparer penger, forklarer prosjektleder Anja Østerli i Asker kommune.

Ombruksprosjektet ble en pilot fordelt på 25 ulike lokasjoner, og skal vare frem til våren 2021. Ulike aktører har bidratt i alle ledd. Fortsatt males, lakkes og trekkes møbler om, eller de redesignes til noe helt nytt.

De brukte møblene registreres og lagres i den digitale databasen til Loopfront. Derfra kan man planlegge interiøret og reservere møbler. Verktøyet gir også verdifull informasjon om besparelser for miljø og økonomi. Så langt har Asker kommune over 7 000 møbler lagret i databasen. I ombruksprosessen har de også samarbeidet med Circular Ways og Solbrå arbeidssenter i Asker med flere.

Et miljø-kinderegg

- Vi har spart 16 millioner på ikke å kjøpe nytt, men ombruke møblene. Dette er bærekraft i praksis. Vi fremmer det sosiale, det økonomiske og ivaretar miljøet, forteller Anja Østerli.

I Lensmannslia 4 har flere avdelinger i Asker kommune flyttet inn, hvor de fyller fire etasjer med kontormøbler. Der er 62 prosent av interiøret ombruksmøbler fra kommunen, ni prosent er kjøpt brukt, 27 prosent er redesign og bare to prosent er nyinnkjøpte møbler.

Senter for innovasjon og læring i Asker kommune er fornøyde med de brukte kontormøblene.

- Vi har fått et moderne uttrykk med redesign og ombruk av møbler. Det var viktig for oss. Nå er vi stolte over at senteret som skal være kommunens kraftsenter i bærekraftsarbeidet viser i praksis at vi tar gjenbruk og ombruk på alvor, sier avdelingsleder for innovasjon og læring, Lene Hvistendahl Bergseth.

- Forbruk er en av de største klimautfordringene i Asker kommune. Jeg håper ombruksprosjektet bidrar til mer ombruk og redesign av kontormøbler, ikke bare i Asker, men i hele kommune-Norge og i næringslivet, sier Østerli.

Previous
Previous

Sirkulærøkonomi kan kutte CO2-utslipp med 39 prosent

Next
Next

Sirkulært kommunenettverk for felles læring og omstilling