BIR kåret til årets sirkulære bedrift
Under Den store sirkulærkonferansen 2021 ble BIR kåret til Årets Sirkulære Bedrift 2021. Renovasjonsselskapet fra Bergensregionen gikk til topps fordi bedriften har tatt sirkulært ansvar langt utover det som er forventet av et interkommunalt selskap.
– BIR tenker større enn seg selv, og er unike i måten de løfter frem andre selskaper på i omstillingen mot det grønne skiftet. De har etablert sirkulærskolen for å dele kunnskap om sirkulærøkonomi, og arrangert ombruksuken for lokale aktører fra ulike næringer for å motivere virksomheter til å omstille seg til sirkulærøkonomi, sa juryleder Ola Elvestuen under presentasjonen. Han påpekte at prisvinneren var i godt selskap med mange gode kandidater nominert av ulike bedrifter, enkeltpersoner og kommuner.
Formålet med prisen er å løfte frem en privat eller kommunal virksomhet som utmerker seg innenfor sirkulære forretningsmodeller og slik bidrar til å bevare råmaterialer lengre i kretsløpet, bidra til kutt i CO2-utslipp, redusere avfall og ikke minst - inspirere andre virksomheter til å omstille seg til sirkulærøkonomi. Det er Cnytt, Norsk Senter for sirkulærøkonomi og Circular Norway som står bak Årets Sirkulære Bedrift. Kåringen kan sees her.
Et selskap som inspirerer andre
Juryen pekte på at BIR utmerker seg som selskap generelt. Bedriften er mer transparent enn andre selskaper de kan sammenligne seg med, og slik sett er den et eksempel til etterfølgelse.
– Juryen mener BIR er en verdig vinner og håper andre selskap og utviklingsinstitusjoner lar seg inspirere av BIR hvordan bidrar kobler kjernevirksomheten i sitt samfunnsoppdrag med utvikling av ny teknologi og kunnskapsdeling for å bidra til en bedre verden og sikre målet om maks 1,5 drag oppvarming frem mot 2050, avsluttet Elvestuen.
Inspirerende anerkjennelse
- Det er en fantastisk anerkjennelse av det arbeidet BIR har gjort gjennom mange år knyttet til utvikling. BIR har vært veldig utviklingsorientert og tenkt innovasjon både innenfor og utover egen verdikjede, sier konsernsjef Borghild Lekve i BIR.
- Denne anerkjennelsen går til alle medarbeidere i BIR for den flotte innsatsen de har gjort i denne sammenheng. Jeg vil gjerne spesielt trekke frem min forgjenger, Steinar Nævdal, som har skapt rom og muligheter for at medarbeidere har kunnet jobbe målrettet med utvikling og at BIR har engasjert seg aktivt i oppstartselskaper. Samtlige av disse selskapene har lykkes, og det i seg selv er unikt.
Pokal laget av plastkanner og drivved
Årets pris er en pokal som forestiller en lotusblomst og er laget av plastkanner og en gammel trekloss funnet ved havet. Det er skulptøren Pernille Rosfjord fra kunstnergruppen Guerrilla Plastic Movement som står bak pokalen. Hun forteller at lotusblomsten symboliserer skaperkraft, begynnelse og renhet.