Workshop for å øke lønnsomheten med ombruk
I Farsund på Sørlandet får gamle byggevarer nytt liv gjennom Bjørndalen Vedlikehold. Selskapet omsetter rundt 300 tonn ombruksvarer hvert år. Det sparer klimaet for over 50 tonn CO2-utslipp. Sammen med Lister nyskaping har Circular Norway holdt workshop for å øke lønnsomheten deres.
Byggenæringen skal har mål om å kutte 55 prosent utslipp for å bidra til at Norge leverer på klima- og miljømål. På verdensbasis står byggenæringen for 40 prosent av de totale klimagassutslippene, og i Norge er det 15 prosent. Bransjen kalles ofte en klimaversting, men fremover stilles det strengere klima- og miljøkrav. Bjørndal Vedlikehold var tidlig ute med å se muligheter i en mer bærekraftig og sirkulær byggenæring. Nå ønske de å øke lønnsomheten i ombrukte byggematerialer, og Circular Norway ble kontaktet for å bidra i utviklingsarbeidet.
– I Circular Norway fremskynder vi omstillingen til en sirkulær økonomi hos norske bedrifter og kommuner gjennom rådgivning og bruk av praktiske verktøy, innovasjon og forretningsutvikling. En workshops kan hjelpe våre kunder til å se hvor i verdikjedene det lønner seg å øke sirkulariteten, forteller Alexander Christiansen, leder av Circular Norway.
En ombrukspioner
Fra oppstarten i 1997 har Bjørndalen Vedlikehold vokst til å bli en betydelig byggentreprenør i distriktet, og hele veien har de samlet på brukte materialer av god kvalitet, og i 2017 etablerte de Materialbanken. Her kan kunder få materialer med sjel som setter prikken over i-en, eller som supplerer eksisterende materialer i eldre bygg.
– Vi opplevde at folk kastet mye som vi syntes fortsatt hadde mye god bruk igjen i seg, sier Joakim Gitlestad. Han er prosjektansvarlig i Bjørndal Vedlikehold og ansvarlig for driften av materialbanken.
– Et eksempel er hustak. Hvert år blir 100.000 tonn teglstein deponert, men 70 prosent kan faktisk brukes om igjen, sier Gitlestad.
Nettbutikk for ombruk av takstein, bjelker og dører
I Materialbanken kan man også finne brukte dører, vinduer, gulvbord og møbler, og spesielle objekter som dører og vinduer fra 1800-tallet. Varene leveres enten inn av publikum, eller bedriften plukker det ned selv. Mye ligger ute i nettbutikk på Bjørndal Vedlikeholds nettside, og de holder åpen butikk hver lørdag.
– Folk tenker mer på eget forbruk og fotavtrykk enn for bare noen år tilbake. Og de synes det er givende å kjøpe materialer som har levd et liv. Det skaper også en nærhet og respekt for håndverket, forteller Gitlestad.
Utfordringen nå er lønnsomhet. Materialene ligger ofte lagret en god stund før de blir solgt, noe som betyr at inntjeningen tar tid. Dette er noe Bjørndal Vedlikehold ønsket å se nærmere på og i det videre utviklingsarbeidet koblet de derfor på Lister Nyskaping, regionens næringsselskap.
Workshop for å øke lønnsomheten
I samarbeid med Lister Nyskaping holdt Circular Norway en workshop med Bjørdalen Vedlikehold. Målet var å konkretisere strategier og handlinger opp mot selskapet mål og ambisjoner.
– Bjørndal Vedlikehold har lang erfaring fra byggebransjen, et stort nettverk og sitter på svært høy kompetanse når det kommer til rehabilitering, ombruk og formidling. Nå gjelder det å få med seg resten av verdikjeden, som for eksempel byggeiere, rådgivende ingeniører og arkitekter i regionen, sier Christansen.
I workshoppen gikk vi blant annet gjennom markedet for materialbanker, så på mulighetene for materialbanken til Bjørndalen Vedlikehold, potensielle samarbeidspartnere, mulige strategiske valg og utarbeidet en handlingsplan for å nå målene. For å øke lønnsomheten med ombruk av byggematerialer ble det blant annet pekt på at Materialbankens innhold bør gjøres mer og enklere tilgjengelig. Dette betyr økt digitalisering og raskere innregistrering av objekter, samarbeide med andre aktører og synliggjøring av resultater.
– Ombruksprosjekter bør vises fram, og besparelser for klima og miljø bør tallfestes, sier Christansen.
Suksess med sirkulære strategier
Bjørndal Vedlikehold var en av de første ombrukssentralene i landet, men nå finnes det ombrukssentre rundt om i landet. I mars åpnet også Sirkulær ressurssentral, Europas største bruktutsalg for byggematerialer på Økern i Oslo. Økt ombruk av byggevarer er i tråd med kavene for EUs taksonomi innen både nybygg og rehabilitering av bygg.
– Ombruk kan øke verdiskapingen gjennom økonomisk vekst og muligens også gi flere arbeidsplasser. For Bjørndalen Vedlikehold viderefører Materialbanken posisjonen selskapet har i regionen som en drivkraft for det grønne skiftet, sier Christansen.
Deler gjerne av sine erfaringer
Gitlestad mener at de legger grunnlaget for at det kanskje vil være mulig å få til et nasjonalt ombrukssystem.
– Det er spennende med det som skjer i bransjen nå, og vi merker at stadig flere bedrifter er interessert i ombruk. Vi har allerede blitt kontaktet av flere andre firmaer som ønsker å få til det samme. Vi deler gladelig våre erfaringer og tabber slik at de kan lykkes, sier han.