Workshop for sirkulære muligheter

Det er behov for mer kompetanse om sirkulærøkonomi hos kommuner og i næringslivet. I Lillehammer-regionen holdt Circular Norway to workshoper for å finne konkrete tiltak som kan fremme omstillingen fra lineær til en grønn, bærekraftig og sirkulær økonomi.  

Kunnskapsparken Skåppå leder prosjektet «Krafttak for grønn vekst» – en felles satsning mellom privat og offentlig sektor i Gudbrandsdalen. En sommerdag var Circular Norway invitert til å holde to workshoper om sirkulære muligheter for ansatte i ulike næringer og kommuner i dalen. Dag en var vi 28 deltagere samlet på Scandic Hotel Victoria i Lillehammer for å utvikle sirkulære innovasjoner og løsninger.

– Vi har invitert Norges fremste eksperter på sirkulærøkonomi til Gudbrandsdalen for å gi oss kunnskap og verktøy til å utvikle sirkulære forretningsmodeller, innledet Hanne Maren Kristensen fra Skåppå.

Kristensen leder innovasjonsprosjektet som skal sette fart på det grønne skiftet i Gudbrandsdalen. Det har bidratt til en felles visjon for regionen: «Den smarte, grønne dalen».

 

Workshops hjelper bedrifter med å tilpasse seg «det nye kartet»

– Rammevilkårene endrer seg raskt og en måte å hjelpe omstillingen fra en lineær til en sirkulær økonomi er å involvere ulike aktører for felles innsikt og samskaping i en workshop, sier Leif Nordhus, leder for digitale tjenester i Circular Norway.  

Circular Norway holder workshops for bedrifter og kommuner som ser sirkulærøkonomi som en mulighet for å lykkes med klima- og miljømål.

Nordhus innledet dagen med innsikt i sirkulærøkonomi, begreper og sirkulære nøkkelprinsipper, og han delte inspirerende sirkulære eksempler og historier fra norske bedrifter.

Suksesseksempler fra Gudbrandsdalen

Etter introduksjon til sirkulærøkonomi var det gode presentasjoner fra to lokale bedrifter som har gjort en innsats for å omstille seg til sirkulærøkonomi.

Bernt Bjørnsgaard leder for Bærekraft i Gausdal Landhandleri presenterte hvordan byggevareselskapet har innført tiltak for en sirkulær varehandel, og også økt lønnsomheten. André Winje Arntzen, samfunnskontakt i SpareBank 1 Gudbrandsdal, fortalte så om bankens endringsarbeid for å møte behov i det grønne skiftet og finansiering av sirkulære forretningsmodeller.

 

Tilbake i kretsløpet
Etter presentasjonene ledet Nordhus og Ellen Høvik, kommunikasjonssjef i Circular Norway, workshop resten av dagen. Vi hadde gruppearbeid på tvers av bedrifter, sektorer og privat og offentlig. Sammen kartla vi barrierer og drivere for sirkulære løsninger, hvilke sirkulære prinsipper de ulike bedriftene benyttet, hvilke «nye» de kan dra nytte av - og muligheter for samarbeid

– Vi må sikre at råmaterialene og ressursene våre kommer tilbake i kretsløpet og ikke blir avfall, sier Nordhus. 

Arrangøren fra Skåppå var fornøyd.

– Workshoppen ble lærerikt for alle involverte. Gruppene var ganske samstemte på behov og muligheter, og deltakerne utforsket hvordan å integrere sirkulære prinsipper i lokale behov, sa fortalte Kristensen. Hun fortalte at omstilling til sirkulærøkonomi er en nødvendig del av utviklingen av «den smarte, grønne dalen», sa Kristensen.  


– Regionen må utvikle innovative løsninger som bidrar til å redusere avfall og øke ressursutnyttelsen, og da var det spennende at deltakerne sier de ønsker mer kompetanse, mer privat-offentlig samarbeid, markedsdialog og leverandørutvikling for sirkulær omstilling, utdypet hun.


Ny workshop
Etter workshop på Lillehammer bar det dagen oppover til Otta for et nytt arbeidsverksted med andre aktører fra Gudbrandsdalen. Her deltok folk fra både kommune og næringsliv. Behovene i denne regionen gikk mer mot å øke sirkulariteten i reiseliv og landbruk, samt innføre mer sirkulære anskaffelser.

– Både på Lillehammer og Otta påpeker deltagerne at det ofte kjøpes inn nytt fremfor å repareres. Her ligger det en stor gevinst, sa Nordhus.

– Det fine med en workshop med ulike aktører er at det åpner seg samarbeidsmuligheter for bedriftene som er til stede. Vi hadde gode diskusjoner om hvordan aktører kan endre sine forretningsmodeller til å bli mer sirkulære, og alle bidro med innsikter som inspirerer til nytenkning.

Nordhus roste deltakernes engasjement, og sier at deres bidrag til å gjøre dette til konstruktiv workshop.  

– Gruppearbeid og nettverksbygging på tvers av bransjer og sektorer er alltid verdifullt. Det gir innsikt og kan generere nye samarbeid, avslutter Nordhus.

I etterkant av workshopene mottok Hanne Maren Kristensen fra Skåppå et notat om tiltak Circular Norway mener egner seg for videre oppfølging.

Previous
Previous

Danmarks økonomi er 4 prosent sirkulær

Next
Next

Workshop for å øke lønnsomheten med ombruk