Envir og Circular Norway samarbeider om et kompetanseløft
Byutviklingsbyråden Ingrid Nergaard Fjeldstad (V) i Bergen er invitert av Envir til å ta Circular Norways e-læringsskurs om sirkulærøkonomi. Selskapet vil bidra til å øke kunnskapen om sirkulære løsninger og starter med øverste leder for byggenæringen i regionen.
– Kunnskap må til for å skape det grønne skifte, og innenfor ombruk av avfallsmasser er det stort potensial til å øke sirkulariteten. Vår visjon er å redefinere måten byggebransjen håndterer fjernet masse på for å kunne tilby sirkulære, lønnsomme og risikofrie løsninger til våre kunder, forteller Tormod Carlsen, styreleder i Envir.
Envir er et godt posisjonert industriselskap innenfor avfallshåndtering som gjennom bærekraftig behandling og resirkulering av store, problematiske avfallsmasser transformerer disse til byggematerialer.
– Våre løsningen gir bedre regnskap for bygg- og anleggsprosjekter, både for klimagassutslipp, ressurs- og pengebruk, forteller Carlsen.
Støtter lokale mål
Bergen kommunen har nettopp vedtatt Grønn strategi med et mål om 65 prosent av alt avfall skal materialgjenvinnes innen 2030. Forurensede masser regnes som avfall.
Byutviklingsbyråden Ingrid Nergaard Fjeldstad (V) og stortingsrepresentant Alfred Bjørlo (V) var på bedriftsbesøk hos Envir torsdag 26. januar, og fikk se jordamper-anlegget som renser jord med fremmede arter slik at jorden gjenbrukes i stedet for å havne på deponi.
– Om disse gjenvunne massene kommer inn i markedet og erstatter jomfruelig masser, vil det ha målbare utslag for klima og naturmangfold i Bergensregionen, sier Byutviklingsbyråden Nergaard Fjeldstad til Envir når hun er på besøk hos dem torsdag 26. januar.
– Det forutsetter at anleggsbransjen åpner opp for å tenke sirkulærøkonomi. Det tror vi at de vil, og jeg vil bidra til at kommunen spiller på lag.
Økt kunnskap øker sirkulær innovasjon
Sirkulærøkonomi er et nyttig verktøy som både bidrar til å bevare råmaterialer, reduserer tap av biologisk mangfold og kutter utslipp. I en undersøkelse Circular Norway gjennomførte i 2022 svarte 50 prosent at de ikke kjenner til sirkulærøkonomi, og kun fem prosent kjenner godt til hva sirkulærøkonomi innebærer. Det et behov for økt kunnskap.
– Envir ønsker å bidra til økt kunnskap derfor tilbyr vi nå e-læringskurset vårt til sentrale personer og samarbeidspartnere i anleggsbransjen i Bergensregionen, forteller Carlsen.
Selskapet håper å få et par hundre personer i byggenæringen til å ta grunnkurset i sirkulærøkonomi nå i vinter. Deretter skal Envir få et spesialutviklet kurs på bruk av gjenvunne masser til høsten. Det er i forbindelse med at selskapet igangsetter er nytt vaskeanlegg for forurensede masser til høsten.
– I forkant av åpningen vil vi og Circular Norway utarbeide et oppfølgende kurs på bruk av gjenvunnede, vaskede masser; hva er mulig, hva er lov, miljøregnskap og bærekraftsrapportering, forteller Carlsen.
Når vaskeanlegget åpner regner Envir med at over 80 prosent av massene de får inn kan gjenbrukes etter behandling.
Imponert over Envir
Viljen til å øke kompetansen i egen verdikjede imponerer prosjektleder for e-læring i Circular Norway.
– Samarbeid er et av nøkkelprinsippene for å lykkes med sirkulærøkonomi. Vi blir likevel ekstra imponert over så entusiastiske ledere som her hos Envir. Carlsen tar virkelig pådriverrollen for økt kompetanse om sirkulærøkonomi i regionen. Det vil bidra til at Bergensregionen leverer på klima-og miljømål, sier Rebekka Løken Kvalsund, prosjektleder i Circular Norway.
Er du og din virksomhet interessert i e-læring om sirkulærøkonomi?
Ta kontakt med prosjektleder Rebekka Løken Kvalsund på rb@circularnorway.no eller telefon 404 65 014.