Brenner for å omstille Norge til sirkulær økonomi

Trond Markussen, president i NITO, brenner for at ingeniører og teknologer skal bidra til å løse klimaendringene.

– Våre medlemmer er nøkkelen til å løse samfunnets utfordringer, sier Trond Markussen, presidenten i NITO, Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer. Nå tilbyr han e-læringskurset til Circular Norway til sine medlemmer.   

– Å ta i bruk sirkulær økonomi er helt nødvendig hvis vi skal nå de de internasjonale klimamålene. I dag bruker vi naturressurser i et større tempo enn det naturen selv klarer å produsere. Dette må endres, sier Trond Markussen, presidenten i NITO.

NITO organiserer ingeniører og teknologer, og rundet denne høsten 100 000 medlemmer. Presidenten er opptatt av at hans medlemmer kan bidra til løse klimakrisen og sikre oppnåelse av FNs bærekraftsmål.

- Teknologi løser ikke alt, men uten teknologi løser vi ingenting, sier han.

Omstilling til sirkulær økonomi er en del av EUs strategi for å bli et lavutslippssamfunn. I dag står den lineære økonomien med utvinning av råmaterialer, produksjon, bruk og kast for rundt 70 prosent av utslippene i verden. Dersom vi ikke omstiller oss til sirkulær økonomi blir det vanskelig å lykkes med utslippskuttene vi har forpliktet oss til. I en sirkulær økonomi skal produktene vare så lenge som mulig, repareres, oppgraderes og ombrukes. Blir det avfall, så bør det materialgjenvinnes, og brukes som råvarer i ny produksjon. Slik går materialene rundt i kretsløpet, og minst mulig går tapt.

Ingeniøren påvirker produktet fra vugge til grav

– Det er nå vi må handle, og ingeniørene sitter med nøklene på gode løsninger. Vi er de som kan gå foran, og NITO skal være en pådriver, sier han.

Markussen er selv elektronikkingeniør og har bakgrunn fra Tandberg Data. Han har og jobbet med omstillingsprosesser hos Solstad & Partners. Den bakgrunnen har kommet godt med når han ble leder for en av landets store fagforeninger i 2012. Tilliten til presidenten er stor, og han ble historisk da han i fjor høst ble gjenvalgt for tredje gang.

– Vi som ingeniører sitter i den fantastiske posisjonen at vi kan påvirke, og derfor har vi en sentral rolle i den sirkulære økonomien, spesielt når det gjelder design og teknologiutvikling, sier Markussen.

Sirkulært design handler om å unngå fossile stoffer og benytte mindre at mineraler, metaller og mer biomasse. Ved å ta i bruk sirkulære designstrategier reduseres og optimaliseres materialbruken, og produktene designes for å vare lenge, repareres og ombrukes.  

– Det begynner med design. Vi følge produktet fra vugge til grav. Fremover skal produktene leve lenge, gjenbrukes, videreutvikles og oppgraderes. 

Sirkulært design bevarer natur og klima

Markussen har virkelig passion for omstillingen til sirkulær økonomi, og er opptatt av helheten.

– Det er en kjensgjerning at vi bruker naturressurser i et større tempo enn det naturen selv klarer å produsere. Sirkulær økonomi handler om å gå tilbake til røttene igjen.

Designet til et produkt bestemmer 80 prosent av dets påvirkning på miljøet. Et sentralt prinsipp for en sirkulær økonomi er derfor å designe avfall ut av produksjonsprosessen.

– Det handler ikke om å bli guru på avfallssortering. Vi må komme inn mye tidligere. Design, vedlikehold, reparasjon og gjenbruk av ressurser ned til molekylært nivå er en hel industri. Dette vil aldri la seg gjøre uten omfattende ingeniørkunst.

Han peker på at ingeniørene sitter på alle sider av bordet. De er designere, konstruktører og utviklere. Ingeniørene er med og produserer og implementerer, og noen er til og med innkjøpere.

– Vi bør også stille krav i innkjøpsposisjon. Hvis vi som innkjøpere stiller krav til at det kun skal være elektriske maskiner på byggeplasser eller livsløp på hus, da må tilbyderne forholde seg til det.

E-læring gir deg mulighet til oppdatering ved siden av jobb

Markussen er opptatt av å tilby sine medlemmer kompetanse som de har behov for i hverdagen, uten at det innebærer at de må ha permisjon fra jobb over lengre tid eller flytter til Trondheim, eller betale dyrt for utdanning.

– Circular Norways e-læringskurs i sirkulær økonomi er et godt alternativ for dem som ønsker mer kunnskap og innsikt i praktiske løsninger, uten å delta på et langt og dyrt kurs.

E-læringskurset passer både for de uten kunnskap om sirkulær økonomi, og for de med endel kjennskap. Kurset består av fem moduler som går fra det grunnleggende til hvordan å innføre mer sirkularitet i verdikjedene og bygge sirkulære forretningsmodeller. Hver modul tar mellom 25-40 minutter, og er bygget opp med interaktive elementer. Brukerne får et sertifikat etter å ha bestått testene etter hver modul. 

Kompetanse er nøkkelen til å løse fremtidens utfordringer

Hva betyr det å få målrettet kompetanseheving for folk som er i jobb?

– Vi aldri blir utlært, det handler om å lære hele livet. I NITO er vi veldig opptatt av å bevisstgjøre våre medlemmer om at ny kompetanse både er viktig for karrieren, og at det gir muligheter i arbeidslivet.

Han mener imidlertid at myndighetene kan gjøre mer for å sikre kompetansen til omstillingen.

–Det må satses kraftig på etter- og videreutdanning, og permitterte og arbeidsledige bør få tilgang til kompetanseheving. Utdanningsinstitusjoner og næringsliv må også samarbeide om kurs som leverer framtidens kompetansebehov.  

NITO har samarbeidet med Circular Norway fra 2020. Ved siden av e-læringskurset har Circular Norway levert foredrag, en webinarserie om sirkulærøkonomi og workshop.

Hvorfor er det spesielt viktig å satse på sirkulær økonomi for ingeniører og teknologer?

–Dette er viktig, ikke bare for ingeniører, men for oss alle. Sirkulær økonomi handler om riktig bruk av ressurser, og ikke minst gjenbruk. Men ved å gi ingeniørene og teknologene den nødvendige kompetanseheving vil det norske samfunnet bli mer sirkulært for våre medlemmer finnes i alle sektorer. 

 

Previous
Previous

COP27: Liten fremgang – sirkulær økonomi må inkluderes fremover

Next
Next

Vil du lære om hvordan sirkulærøkonomi gir utslippskutt?