Sirkulær revolusjon for bank og finans?

Aktører fra Danmark, Sverige og Norde deltok da Rebekka Kvalsund presenterte Sirkulær finans finanskoalisjon på Nordic Forum for Circular Solutions holdt møte om sirkulær byggenæring i Stockholm. 

Initiativet Sirkulær finanskoalisjon begeistret våre naboland under Nordic Forum for Circular Solutions i Stockholm i oktober. Vår Rebekka Kvalsund fortalte om hvordan dette samarbeidet mellom banker og forsikringsselskap skal fremme en sirkulær økonomi i byggenæringen.

En tirsdag i oktober samlet representanter fra hele Norden seg på Danmarks ambassade i Stockholm for Nordic Forum for Circular Solutions – et forum for byggeaktører fra Norden for å fremme sirkulære løsninger innen bygg- og anleggssektoren. Dagens tema var finansiering og forsikring av sirkulære byggeprosjekter.

Rebekka Kvalsund fra Circular Norway begeistret publikum da hun delte innsikt fra arbeidet med den norske koalisjonen for sirkulær finans innen byggenæringen, der finans- og forsikringssektoren i Norge går nye veier for å støtte overgangen til en mer seirkulær bygg-anlegg og eiendomsnæring. Under presentasjonen "Finansiering av sirkulær byggenæring i Norge» delte hun innsikt fra planene for arbeidet med den norske koalisjonen for sirkulær finans innen byggenæringen. Hun understreket blant annet viktigheten av tidlige beslutninger og risikodeling i sirkulære prosjekter.

-       Vi må håndtere risiko på en ny måte i sirkulære prosjekter. Da er det nye risikoanalyser som må på plass for ombruk og rehabilitering. Sirkulære beslutninger tidlig i prosessen har stor innvirkning på prosjektets CO₂-avtrykk. Sirkulære byggeprosjekter krever derfor et høyere nivå av tidlig samarbeid på tvers av verdikjeden, med fokus på risikodeling og finansiering, sa Kvalsund.

Innsikter og diskusjon om verdikjedesamarbeid

Det var flere andre inspirerende presentasjoner også. Cecilie Therese Hansen fra EMCON delte sine erfaringer med verdikjedesamarbeid fra en byggherres perspektiv i Danmark. Hun påpekte utfordringer og muligheter knyttet til tidlige faser av sirkulære byggeprosjekter, hvor man ofte mangler fullstendig informasjon om prosjektets behov og utfordringer, spesielt med tanke på gjenbruk og ressurseffektivitet.

Gjennom diskusjoner i workshopene ble det fremhevet flere nøkkeltemaer:

  • Tidlig verdikjedesamarbeid som katalysator for økonomisk bærekraft i sirkulære prosjekter.

  • Identifisering av sentrale aktører i verdikjedesamarbeidet og hvordan disse kan samles tidlig i prosjektet for gode risikoanalyser, finansiering og ambisiøse planer.

  • Viktige forutsetninger og prinsipper for sirkulære prosjekter, som for eksempel forsikring av sirkulære bygg og tilknyttede risikoanalyser.

  • Fordeling av ansvar mellom de involverte aktørene, deling av risiko, regningen og lønnsomhet.

  • Utforming av en tidslinje for sirkulær prosjektplanlegging basert på helhetstenking og partnerskap fra starten av prosjektet.

Besøk på Fabege Reuse Hub

Som en del av programmet besøkte deltakerne Fabege, en eiendomsutvikler i Stockholm som har etablert en fysisk materialbank for å sikre gjenbruk i sine byggeprosjekter. Fabege fokuserer på overflatematerialer og har hatt positive erfaringer med bruk av resirkulerte materialer generelt. Materialbanken deres på 2000 kvadratmeter er i stadig bruk, og de har ikke hatt behov for å registrere lagringstid for materialer på grunn av hyppig utskiftning.

Nordisk perspektiv på sirkulær finansiering og byggsektoren

Diskusjonene under møtet tydeliggjorde viktigheten av nordisk samarbeid og felles tilnærminger til utfordringene i sirkulære prosjekter. Med en felles tradisjon for samarbeid og mange likheter mellom landene, kan de nordiske landene sammen spille en viktig rolle i å utvikle og implementere løsninger for sirkulær økonomi.

-       Det er strålende å bli møtt av denne entusiasmen rundt Sirkulær finanskoalisjon. Jeg vil følge opp arbeidet etablert kontakter med andre i de nordiske landene fremover, sa Kvalsund. Hun gleder seg til å bringe med seg verdifulle innsikter tilbake til Circular Norway og videreutvikle arbeidet i den norske Sirkulær Finanskoalisjonen, forteller Kvalsund.

Veien videre for sirkulær finansiering

Gjennom samarbeidet i den nordiske regionen er målet å fremskynde omstillingen til sirkulære økonomier i byggsektoren, der finansiering og forsikring spiller en avgjørende rolle. Circular Norway vil fortsette sitt arbeid med å utvikle løsninger og bygge partnerskap på tvers av sektorer for å støtte

Ønsker din virksomhet å vite mer om arbeidet med å utvikle sirkulære produkter og tjenster i finansnæringen?

Ta kontakt med rk@circularnorway.no

Previous
Previous

Åtte av ti er positive til ombruk av EE-produkter

Next
Next

Samarbeid for å forenkle ombruk i byggebransjen