Samarbeid for å forenkle ombruk i byggebransjen
Loopfront, Madaster og Circular Norway har inngått et samarbeid for å forenkle ombruk i byggenæringen. Ved å benytte dataflyt fra de digitale plattformene til Loopfront og Madaster, får eiendomsutviklere, investorer og byggherrer bedre innsikt i sirkularitet, og kan rapportere på nye krav og klimamål.
Ved å samarbeide om digital registrering av ombruksmaterialer og dataflyt, forenkler Loopfront og Madaster ombruk for kundene. I dag tilbyr begge selskap løsninger som utfyller hverandre, og som kombinerer digital informasjon og ombruk i praksis. Fremover vil disse løsningene fungere sammen, hver med sin spesifikke rolle som vil knytte digital informasjon sammen.
– Det nye partnerskapet dekker hele verdikjeden i en sirkulær byggebransje og vil gjøre ombruk, utslippskutt og økt sirkularitet enklere for alle involverte aktører, sier Arild Nilsen, CEO i Loopfront.
En digital verdikjede forenkler ombruk
Loopfront tilbyr en digital plattform for kartlegging og ombruk av byggematerialer, samt møbler og inventar. I plattformen kan virksomheter utnytte informasjonen som muliggjør ombruk av produkter mellom interne prosjekter, og på tvers av virksomheter på Loopfront Markedsplass.
Madaster tilbyr en plattform for å registrere alle produkter og materialer i et bygg, en materialbank som gir innsikt i ombrukspotensial, materialfotavtrykk og karbonutslipp for hele bygget. Data genereres i et digitalt produktpass, som også dokumenterer nødvendige rapporteringskrav til myndigheter, finansinstitusjoner og i offentlige anbud.
Ved å koble Madasters digitale materialbank til Loopfronts plattform for ombruk av produkter, vil informasjonsflyten og gevinstene ved ombruk bli tydeligere. Samarbeidet vil gi bransjen bedre innsikt i ombrukspotensial av produkter og materialer, og forenkle rapportering på nye klima- og miljøkrav i EU-taksonomien, CSRD og TEK-17.
Bedre oversikt for kunden
I Loopfront kan for eksempel byggets prosjektleder se kartlagte produkter og vurdere hva som kan ombrukes i ulike prosjekter. Denne informasjonen kan i fremtiden flyttes sømløst over i Madasters materialbank. Her får prosjektlederen oversikt over eksisterende materialer med potensial for ombruk, i kombinasjon med potensielle nye produkter og materialer, og effekten av valg som tas. Dette vil gi alle involverte parter i prosjektene nødvendig og lik informasjon om bygget.
– Gjennom å koble ombruksverktøyet Loopfront med materialbanken i Madaster etablerer vi en digital verdikjede som forenkler ombruk, og gjør det lettere for byggenæringen å lukke sirkularitetsgapet. Ved å samarbeide tar vi ansvar for fremtidige generasjoner, sier Martijn Oostenrijk, CEO i Madaster Services Norway.
Det sirkulære kretsløpet: samarbeid fremskynder standardisering i hele kjeden
Byggsektoren står for nesten 40 prosent av de totale globale CO2-utslippene, og omlag 16 prosent av norske utslipp. Ombruk har derfor stort potensial til å kunne redusere utslipp, ressursforbruk og skape nye arbeidsplasser. Et viktig skritt mot en sirkulær byggenæring er å ta i bruk data som viser konsekvensene av vurderinger og valg som utføres.
Circular Norway har rollen som en rådgivende partner for utvikling av sirkulære verdikjeder, og er opptatt av å koble på finansnæringen som en viktig aktør i et grønt skifte.
– For å lykkes med økt ombruk i byggenæringen er det nødvendig med kvalitetssikret datainput av byggematerialer. Digitalisering er nødvendig for rapporteringen på sirkulær økonomi i tråd med EUs taksonomi og bærekraftsdirektivet CSRD. Partnerskapet mellom Loopfront, Madaster og Circular Norway vil forenkle ombruk, kutte utslipp og redusere den lineære risikoen, sier Alexander Christiansen, daglig leder i Circular Norway.
Alle de tre parter ser et stort potensial i å utvide dette samarbeidet og vise vei for norsk byggebransje mot en mer sirkulær byggenæring.
1 og 2. Martijn Oostenrijk, CEO i Madaster Services Norway, presenterer Madaster i Oslo. (Foto: Circular Norway)
3. Arild Nilsen, CEO i Loopfront. (foto: Loopfront)
4. Alexander Christiansen, daglig leder i Circular Norway. (Foto: Morten Brun)