Circular Norway på Norgesturné: Styrker finansnæringen for en sirkulær økonomi
Finansnæringen spiller en nøkkelrolle i omstillingen til en sirkulær økonomi ved å vri kapital mot bærekraftige og sirkulære aktiviteter. Circular Norway, har fått støtte fra Finansmarkedsfondet til en Norgesturné for å styrke kunnskap og kompetanse om sirkulær finans i hele landet.
Høsten 2023 etablerte Circular Norway, Finansforbundet og WWF Verdens naturfond Sirkulær finanskoalisjon. Her deltok aktører fra bank og forsikring i en rundebordserie, der ulike ledende europeiske finansinstitusjoner som Rabobank, Intesa Sanpaolo, ABN AMRO, Munich RE og KPMG Nederland, delte sin innsikt for å bidra til å utvikle konkrete løsninger for å fremskynde en sirkulær økonomi. Arbeidet resulterte i Veikart for sirkulær finansnæring 2.0, som ble lansert våren 2024.
Behov for kunnskapsdeling
Etter lanseringen har mindre banker og regionale filialer uttrykt stor interesse for å bruke veikartet i sitt arbeid med sirkulær økonomi. Disse aktørene spiller en sentral rolle i finansieringen av små og mellomstore bedrifter (SMB), som utgjør 98 % av norske virksomheter. I dag står SMB-er for 40 % av bedriftsutlånene i Norge, hvorav langsiktige lån utgjør over 80 %. Disse tallene understreker lokalbankenes betydning for å sikre kapital til bærekraftig vekst og drift over tid.
Hvorfor Norgesturné?
– Små og regionale banker har ofte tette relasjoner med sine kunder, som gir tilgang til “myk informasjon” til sin bank kontakt. Dette er innsikt som kan være avgjørende for å vurdere risiko og lønnsomhet i nye sirkulære forretningsmodeller, forteller Alexander Christiansen, leder i Circular Norway.
OECD-data viser at digitaliseringen av banksektoren kan øke risikoen for at SMB-er mister tilgang til lån, spesielt når bankfilialer legges ned. Fysisk nærhet til kunderådgivere vil derfor bidrar til å formidle denne “myke informasjonen” og styrker beslutningsgrunnlaget for finansiering.
– Det er avgjørende å styrke kompetansen til lokale finansinstitusjoner for å sikre at finansnæringen nå støtter sirkulære løsninger landet over, utdyper Christiansen.
Program for turnéen
Circular Norway gjennomfører første halvår i 2025 fem workshops i Norges største byer, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø, med fokus på mindre finansinstitusjoner og regionale kontorer. Workshopene vil inneholde:
· Introduksjon til veikartet: En praktisk gjennomgang av Veikart for sirkulær finansnæring 2.0.
· Verktøykasse: Deltakerne vil få tilgang til en kompetansepakke med konkrete anbefalinger og hjelpemidler for å implementere veikartet.
· Erfaringsutveksling: Diskusjoner om lokale utfordringer og muligheter, samt løsninger fra veikartet.
· Praktiske øvelser: Aktiviteter som hjelper deltakerne å bruke verktøykassen i egen virksomhet.
Slik bygger vi en samlet finansnæring
Turnéen vil legge grunnlaget for å engasjere flere aktører i det videre arbeidet til Sirkulær finanskoalisjon frem mot 2030, og sikre bred forankring av veikartet i hele finansnæringen.
– Ved prosjektets slutt vil flere finansinstitusjoner ha den kunnskapen og de verktøyene som trengs for å bidra til overgangen til en sirkulær økonomi. Lokale banker kan bli viktige drivere for bærekraftige løsninger ved å finansiere innovative sirkulære forretningsmodeller hos sine kunder, påpeker Rebekka Løken Kvalsund, prosjektleder i Circular Norway.
Vil du vite mer om Norgesturnéen eller hvordan du kan delta? Ta kontakt med Rebekka Løken Kvalsund på mail: rk@circularnorway.no.