Revac: Fra elektronisk avfall til verdifulle råvarer
Hva skjer med elektronisk avfall etter at det har gjort sitt i våre hjem og bedrifter? Circular Norway besøkte nylig Revac, en av Europas ledende aktører innen gjenvinning av elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall).
11. desember besøkte Circular Norway det moderne anlegget ved Horten, et av Europas to innendørs anlegg for gjenvinning av EE-avfall. Revac har siden 1996 vært i frontlinjen for miljøvennlig behandling av elektronisk avfall.
Unike anlegg som bidra til nye råvarer
Med toppmoderne anlegg i Horten og Sverige håndterer selskapet årlig 90 000 tonn EE-avfall – hvorav hele 50 000 tonn kommer fra Norge, tilsvarende 55 prosent av Norges totale EE-avfall. Dette inkluderer alt fra små apparater som brødristere til kjøleskap og større hvitevarer.
Siden oppstarten i 1996 har Revac AS jobbet for å sikre miljøvennlig behandling av elektronisk avfall. Selskapet behandler årlig hele 90 000 tonn elektronisk avfall, hvorav 50 000 tonn kommer fra Norge – tilsvarende 55 prosent av vårt totale EE-avfall. Dette inkluderer alt fra små apparater som brødristere til større hvitevarer og kjølemøbler.
Gjenvinning i praksis
Prosessen hos Revac starter med en manuell forbehandling, hvor farlige stoffer som kvikksølv, olje og batterier fjernes. Deretter går avfallet gjennom maskinelle prosesser som knusing og sortering, hvor materialene skilles i rene fraksjoner. Dette inkluderer blant annet:
Fjerning av kretskort, kondensatorer og klimagasser.
Sortering av jern, aluminium, kobber og plast.
Revac har også lagt ned betydelige ressurser i miljøsanering, inkludert håndtering av radioaktive røykvarslere og tonerpatroner.
– Gjennom vårt arbeid klarer vi å oppnå en materialgjenvinningsrate på 85 prosent, med ambisjon om å nå 90 prosent, forteller Thomas Stange, salgssjef i Revac.
Fra kjøleskap til nye produkter
Blant høydepunktene i Revacs arbeid er det avanserte anlegget for gjenvinning av kjøleprodukter, åpnet i 2019. Anlegget har kapasitet til å behandle hele Norges årlige volum av kjøle- og fryseprodukter, og det sørger for trygg og effektiv fjerning av klimagasser og andre miljøfarlige materialer før råvarene sorteres og gjenvinnes.
– Vi startet med å tømme farlige KFK-gasser fra kjøleskap, en stor kilde til klimaskadelige utslipp på 90-tallet, sier Stange.
– Selv i dag er 35 prosent av kjøleskapene som kommer inn til Revac såkalte KFK-skap, og korrekt håndtering av disse utgjør en stor andel av arbeidet.
Ombruk og produsentansvar
Selskapet understreker viktigheten av et styrket produsentdirektiv for å øke andelen materialer som kan gjenvinnes og sikre at netthandel av elektroniske produkter blir bedre regulert.
– Det er imponerende å se hvor systematisk og grundig Revac jobber for å sikre at ingen materialer går til spille. Deres løsninger reduserer miljøbelastningen og behovet for utvinning av nye råvarer, fortsetter Nordhus, sier Leif Nordhus, digital leder Circular Norway.
Besøket hos Revac var en påminnelse om at elektronisk avfall ikke trenger å være slutten på noe, men starten på noe nytt.
– For å møte fremtidens utfordringer, må vi redusere forbruket, reparere mer og styrke produsentansvaret, fortsetter Nordhus.