Norske bedrifter med i global kunnskapsbank for sirkulærøkonomi
Den globale kunnskapsbanken Knowledge Hub er nå lansert med en egen norsk portal. Her kan nordmenn lære av sirkulær praksis fra hele verden, og norske eksempler på sirkulærøkonomi er nå søkbare for hele verden.
I Knowledge Hub er det samlet over 2000 casestudier som nå er tilgjengelig for søk kategorisert på bransjer, sirkulært prinsipp og land. Det nederlandske selskapet Circle Economy ønsker med kunnskapsbanken å fremskynde omstillingen til sirkulærøkonomi gjennom å dele fra bedrifter, rapporter og analyser. Eksemplene i den norske portalen er utviklet av Circular Norway.
- Denne portalen kan bidra til å fremskynde omstillingen til sirkulærøkonomi i Norge. Vi inviterer norske bedrifter til å laste opp sine suksesseksempler på omstilling til sirkulærøkonomi i den norske portalen, sier Sofie Pindsle, prosjektleder i Circular Norway.
Alle som ønsker kan heretter legge inn sine eksempler på sirkulær økonomi. Disse blir så gjennomgått av kuratorer for å sikre kvaliteten. Pindsle understreker at å kjenne til vellykkede casestudier er viktig for bedrifter, forskere og lokale og nasjonale myndigheter.
- Å lære fra beste praksis fremskynder omstillingsarbeidet, men i dag er det vanskelig å finne relevante casestudier. Denne kunnskapsbanken forenkler prosessen, sier Pindsle som har samarbeidet med Circle Economy om ferdigstillingen av portalen.
Ambisjon om å bli et foregangsland for sirkulærøkonomi
I Granavolden-erklæringen heter det at «Norge skal bli et foregangsland for sirkulær økonomi.» Det innebærer å gjenbruke materialer, ta i bruk digitale tjenester og designe med tanke på livsløp. Likevel ligger vi bak de andre landene i Norden i omstillingen fra lineær til sirkulær økonomi. Det er først denne våren det er varslet at Norge får sin første strategi for sirkulærøkonomi, fem år etter Finland og et år etter Sverige. Mange norske bedrifter har likevel omstilt seg til sirkulærøkonomi, fordi vår største handelspartner, EU, har innført sirkulærøkonomi som en hovedstrategi for å lykkes med at Europa blir et nullutslippskontinent innen 2050. Krav om sirkularitet påvirker allerede design, produksjon og varehandel i Norge.
- For å lykkes med omstillingen er det viktig med kunnskap og kompetanse om hva sirkulær praksis kan betyr for ulike næringer og bedrifter, sier Pindsle.
Rikt med eksempler
I kunnskapsbanken viser eksemplene hvordan bedrifter jobber med sirkulære løsninger, enten det er å selge produkter som en tjeneste, eller å bruke resirkulerte materialer inn i produksjonen. Alle eksemplene er i k Knowledge Hub er søkbare i flere kategorier, og de er kategorisert i rammeverket til Circle Economys «Nøkkelprinsipper for sirkulærøkonomi».
- Knowledge Hub handler om å bygge bro over det gapet vi i dag har mellom lineær og sirkulær praksis. Vi skal gå fra å forbruke og kaste til å designe for gjenbruk. Nå handler det om å gå fra teori til praksis, understreker Pindsle.
Alle som er interessert i å bidra til den globale overgangen til sirkulær økonomi - fra gründere, innovatører og forskere til beslutningstakere, konsulenter og lærere - kan nå skrive sine egne casestudier i den globale kunnskapsbanken.
Knowledge Hub har over ti partnerorganisasjoner, inkludert ICLEI, Circular Economy Club, Australian Circular Economy Hub, Zero Waste Europe, Ciruclar Norway, med flere.