Sirkulærøkonomi under Arendalsuka
FNs sjette hovedrapport om klima, IPCC-rapporten har vekket verden. Forskere bekrefter at klimakrisen er verre enn antatt. Dersom vi ikke handler nå, så risikerer vi å ødelegge for menneskeheten og kloden vår. Kan sirkulærøkonomi bli det viktigste verktøyet for å lykkes?
Norge må igjennom store endringer dersom vi skal klare å kutte våre utslipp med 55 prosent innen 2030 som vi har forpliktet oss til. Dette krever en omstilling av samfunnet; av industri, varehandel og forbruk. Vi må bort fra bruk og kast-samfunnet og over til en sirkulær økonomi.
I dag er verdensøkonomien bare 8,6 prosent sirkulær. Dette betyr at mer enn 91 prosent av råmaterialene vi henter ut fra jorda, ikke kommer tilbake til kretsløpet igjen. Dette er verdensøkonomiens sirkularitets-gap. Ved å gå over til en mer sirkulær økonomi viste Circularity Gap Report 2021 at man kan kutte de årlige, globale utslippene med 22,8Gt, en reduksjon på 39 prosent fra 2019 nivået på 59,1 Gt ved en omstilling til sirkulærøkonomi.
FNs Emissions Gap Report 2020 viser til at innen 2030 må utslippene ha falt med 15Gt for å holde global oppvarming under 2°C og med 32Gt for å oppnå 1.5°C-målet. Det vil si at en omstilling til sirkulærøkonomi vil bidra til større kutt enn det verdenssamfunnet har satt som grense for å sikre 1.5°C-målet.
- Er omstilling til sirkulærøkonomi være løsningen på klimakrisen?
- Hva innebærer en omstilling til sirkulærøkonomi for industri, varehandel og forbrukeren?
- Hvilke sirkulære strategier kan reduseres utslippene kraftig?
Følg vårt arrangement på vår Facebook.com/circularnorway: https://fb.me/e/1DZOf519R
Deltagere:
• Ola Elvestuen, Stortingsrepresentant for Venstre og tidligere klima- og miljøminister.
• Frank Jaegtnes, Adm. dir. i Elektroforeningen
• Alexander Christensen, leder strategi og forretningsutvikling i Circular Norway
Moderator: Ellen Høvik, kommunikasjonssjef Circular Norway.