Sterk støtte for sirkulær økonomi i energisektoren

Alexander Christiansen, leder i Circular Norway og Bjørn Arild Thon, administrerende direktør i RENAS, er fornøyde med en sterk støtte til omstilling til sirkulær økonomi i energisektoren i den ferske undersøkelsen gjennomført med ONS-detakerne. (Foto: Circular Norway) 

9 av 10 deltagere på ONS støtter omstillingen til en sirkulær økonomi, viser en fersk undersøkelsen blant deltakere på ONS 2024-konferansen. Betydningen av kritiske råmaterialer er den største endringen fra 2022-undersøkelsen, med nær tredoblet interesse. De viktigste bekymringene er fortsatt politisk ustabilitet (53 %), klimaendringer (47 %) og energisikkerhet (36 %). 

– Vi ble positivt overrasket over at støtten fra energisektoren til overgangen til en sirkulær økonomi var så universell. Det er også interessant at kritiske råmaterialer får større interesse i dag enn for to år siden, sier Bjørn Arild Thon, administrerende direktør i RENAS.

Det var RENAS, Stiftelsen ONS og Circular Norway som gjennomførte undersøkelsen fra 3. – 23. august 2024 blant ONS-konferansedeltakere for å avdekke deres kjennskap til sirkulærøkonomi, dens rolle i ressurseffektivitet og bidrag til omstillingen til et fornybart samfunn for å nå 1,5-gradersmålet.

Undersøkelsen avdekker at 89 % av respondentene enten støtter sterkt (61 %) eller noe (28 %) omstillingen til en sirkulær økonomi globalt. Videre mener 88 % at denne omstillingen enten bør ha høy prioritet (61 %), eller være topp-prioritert (27 %) for energibransjen.

Økt fokus på kritiske råmaterialer

Den markante endringen i bevissthet rundt tilgangen på kritiske råmaterialer og forsyningssikkerhet er et tegn som må sees i sammenheng med politiske ustabiliteten, klimakrisen og energiforsyning. Dette er presserende utfordringer, og understreker kompleksiteten i omstillingen til en mer bærekraftig økonomi.

Sirkulær økonomi – en nøkkel til netto null

Alexander Christiansen, administrerende direktør i Circular Norway, påpeker at sirkulær økonomi er essensielt for å lykkes med overgangen til et netto nullutslippssamfunn.

– Sirkulær økonomi innebærer ressurseffektivitet, kutt i utslipp, gjenbruk og endring av forretningsmodeller. Dette er avgjørende for å skape et bærekraftig og klimavennlig energisystem, sier han.

Et felles ansvar for omstilling

Energisektoren står foran et enormt kraftbehov de neste tiårene, ettersom elektrifisering og fornybare energikilder skal erstatte fossilt brensel i stadig flere sektorer.

Jon Are Rørtveit, visepresident i ONS, fremhever det felles ansvaret for å lykkes i denne overgangen:

– Klimakrisen er menneskehetens største trussel, og undersøkelsen avslører energibransjens bekymring for at overgangen til en sirkulær økonomi går for sakte. Energiledere er ivrige etter å fremme og sikre en pålitelig energifremtid.  

Ved å fremme en sirkulær økonomi kan energibransjen ikke bare bidra til lavere utslipp og en mer bærekraftig fremtid, men også sikre seg mot sårbarheter knyttet til råvareknapphet og forsyningskjedeproblemer. Dette vil styrke både energisikkerheten og stabiliteten i overgangen til fornybare løsninger.

 

Fra venstre: Alexander Christiansen, daglig leder i Circular Norway. (Foto: Morten Brun), Bjørn Arild Thon, administrerende direktør i RENAS og Jon Are Rørtveit, visepresident i ONS.

Previous
Previous

Sirkulær økonomi på agendaen under ONS 2024

Next
Next

Om ressursgap og muligheter på ONS+