Om ressursgap og muligheter på ONS+

Mandag 26. august var ONS, RENAS og Circular Norway vertskap for debatten “Closing the Circularity Gap – the Trillion-Dollar Opportunity” på ONS+. Her var sirkulær økonomi i fokus som et nøkkelverktøy for å nå energi-, klima- og miljømål. 

Den globale overgangen til et lavutslippssamfunn står overfor en stor utfordring – risikoen for energikrise og mangel på kritiske råmaterialer som er nødvendige for det grønne skiftet. Samtidig representerer denne omstillingen også en milliardmulighet for bedrifter som omfavner sirkulære forretningsmodeller.   

På den populære nettverksarena ONS+, ved havnen i Stavanger, satte vi sirkulær økonomi på agendaen. Med et stjernelag av engasjerte og dyktige innledere fikk vi en paneldebatt som belyste hvordan en sirkulær økonomi både reduserer energibehovet, kutter utslipp, bevarer råmaterialene og bidrar til nye arbeidsplasser. Debatten foregikk i tre deler og ble ledet av Circular Norway sin kommunikasjonssjef, Ellen Høvik. ,

Engasjerende innledere 

I første runde diskuterte innlederne Eirik Wærness (Equinor), Thina Saltvedt (Nordea) og Alexander Christiansen (Circular Norway) spørsmålet: Er sirkulær økonomi et undervurdert verktøy for å lykkes med energi-, klima- og miljømål?

Debatten viste at sirkulær økonomi kan spille en avgjørende rolle i å kutte utslipp, bevare kritiske råmaterialer og skape arbeidsplasser. Samtidig ble det pekt på viktigheten av en baseline for å måle fremgang; i dag er sirkulariteten kun på 2,4 %, og samarbeid på tvers av sektorer er nødvendig for å øke denne andelen.

 

Er Norge rigget for en sirkulær økonomi?

Neste del av debatten ble frontet av Danat Tekie (Deloitte), Alexander Haneng (NHO) og Bjørn Arild Thon (RENAS), som diskuterte Norges evne til å implementere sirkulær økonomi. Panelet var enige om at innovasjon ikke må drukne i administrative hindringer, men understreket samtidig at EUs regelverk er en viktig drivkraft for omstillingen. Som Haneng uttrykte det, "Vi får ikke til et grønt skifte med røde tall."

 

Unngå "Kodak moment" – finansiering av omstillingen

Den siste delen av debatten fokuserte på finansiering og risikoen ved å ignorere sirkulære forretningsmodeller. Bjørn Kjærand Haugland (Skift) og Lene Hodge (Nysnø Klimainvesteringer) fremhevet hvordan lineære forretningsmodeller er forbundet med stor risiko, mens sirkulære modeller ofte gir stabil inntekt. Hodge pekte på at omstillingen går sakte, men at dersom finanssektoren øker sin kompetanse og investerer mer i sirkulære vekstselskaper, vil vi kunne se en akselerert utvikling – kanskje med en "ketchup-effekt".

 

Sirkulær økonomi skaper verdi for alle

Samlet sett konkluderte panelet med at overgangen til en sirkulær økonomi ikke bare skaper verdi for næringslivet, men også for samfunnet og naturen. Med den rette innsatsen kan denne transformasjonen utgjøre en avgjørende forskjell i den globale energi- og klimakampen.

ONS+ scenen ga Circular Norway en flott mulighet til å løfte frem sirkulær økonomi som en del av løsningen for fremtidens bærekraftige samfunn. 

Previous
Previous

Sterk støtte for sirkulær økonomi i energisektoren

Next
Next

Møt oss under Arendalsuka 2024