Rundebord om sirkulærøkonomi

Tove Andersen, CEO, TOMRA, delte sine erfaringer på rundebord om sirkulær verdiskapning.

Sirkulærhjørnet inviterte til et rundebord om sirkulærøkonomi under Arendalsuka. Her fortalte Tove Andersen, leder i TOMRA, om selskapets reise fra å være sirkulær pioner i 1972, til å bli et av Norges største industrieventyr. Hun delte tips med de andre.

Onsdag 16. august var det rundebord med 15 deltagere på Sirkulærhjørnet i første etasje på Lille Hotell i regi av Amesto, CircMar, Codex, Nødlysteknikk og oss. Det var rundt 15 personer tilstede som representerte flere ulike selskap. Noen innledet ulike selskap, deretter var det diskusjon om hvordan å lykkes med sirkulær verdiskapning.

Alexander Christiansen, leder i Circular Norway, startet med å snakke om hvorfor sirkulærøkonomi er løsningen for å lykkes med klima- og miljømål. Deretter fikk vi høre om EUs regelverk fra strategisk rådgiver i Norner, Anita Winsnes. Espen Rambacher, CEO CircMar, fortalte om hvordan selskapet ble startet opp for å forbedre bærekraften i fiskerinæringen sirkulære fiskekasser. Oppstartsselskapet tar sikte på globalt salg.

En gammel traver er Nødlysteknikk, som på nittitallet innførte sirkulære prinsipper. Selskapet har lys som tjeneste, fortalte styremedlem Alf Lim. Juristen Tina Granlund fra Codex fortalte om behovet for innsikt i nytt regelverk, mens Christine Lundberg Larsen, leder av Amesto Footprint, poengterte viktigheten av at god regnskapsføring og skatteregler som stimulerer ønsket utvikling, for å lykkes med klima- og miljømål.

Våg å tenke stort

CEO i TOMRA, Tove Andersen, avsluttet innleggene. Hun fortalte om selskapets reise fra 1972, og poengterte at TOMRAS gründere; Petter og Tore Planke, hadde tenkt stort fra dag en. For å sikre sirkulær verdiskapning anbefalte hun høye ambisjoner, mot og samarbeid i verdikjedene- og med ulike myndigheter. TOMRA har selv utviklet selskapet fra å ha en panteløsning til i dag å ha robotsorteringsløsninger på megatrendbehov som trygg matforsyning og ombruk av kritiske råmaterialer.

Samtalen ble ledet av Ellen Høvik, og involverte både innledere og publikum. Tematisk var de innom hvordan EU og regulatoriske krav driver omstillingen, mens skatteregler kan bremse den. Det var enighet om at omstillingen ikke får skikkelig sving på seg før avfall bli ulønnsomt, og reparasjoner og vedlikehold blir lønnsomt. Det er en utfordring at for eksempel overskuddslagre kastes av regnskapshensyn, og ikke ombrukes.

Sirkulærhjørnet som en grønn oase

Rundebordet foregikk på Sirkulærhjørnet som var et grønt pusterom for bedrifter som omstiller seg til en sirkulær økonomi, der deltakere kunne komme innom for å jobbe, avholde møter eller nyte et lite pusterom. Initiativet er tatt av det Arendalbaserte selskapet Nødlysteknikk, og de fikk med seg Amesto, CircMar, Codex og oss i Cirular Norway.

 -Vi hadde et svært godt samarbeid under Arendalsuka. Samarbeid er en nøkkel i sirkulærøkonomien, og det er viktig for oss som hjelper andre virksomheter med å omstille seg. Fremover vil vi se om det er andre ting vi kan gjøre sammen, som er verdifullt både for våre selskap og som gir et positivt bidrag til samfunnet, sier Christine Lundberg Larsen, leder av Amesto Footprint.

Previous
Previous

En foregangskommune for sirkulærøkonomi

Next
Next

Hvordan lykkes med verdiskapning i en sirkulær økonomi