Sirkulær finans på agendaen

unsplash-image-uCMKx2H1Y38.jpg

I samarbeid med Finansforbundet har vi satt igang et kunnskapsprosjekt om sirkulær finans. Målet er å fremme forslag til næringstiltak og politiske virkemiddel som kan fremskynde den sirkulære utviklingen. Prosjektet har fått finansiell støtte fra Stiftelsen for finans- og kapitalstudier på BI.

-       Finansbransjen har ofte en ufullstendig forståelse av sirkulærøkonomi og mange oppfatter sirkulære forretningsmodeller som usikre og risikable. Imidlertid øker interessen nå som risikofaktorene i den lineære økonomien blir tydeligere, forteller Alexander Christiansen i Circular Norway.

Prosjektets utgangspunkt er at finansnæringen har en viktig rolle da kapital er avgjørende for å sikre en bærekraftig omstilling og utvikling av samfunnet.  Finansnæringen består av «rådgiveren», «investoren», «finansieringen» og «forsikreren». I alle disse rollene har næringen et stort potensial for å påvirke samfunnsutviklingen gjennom å skape bevissthet og stille krav til hva pengene finansierer, forsikrer eller investerer i. Det betyr også nye, meningsfylte jobber for ansatte i finansnæringen.

-       Med prosjektet ønsker vi å dytte finansnæringen opp neste trinn i samfunnsutviklingstrappen. Sirkularitet er en forutsetning for en bærekraftig omstilling. Men for å lykkes med endret rolleforståelse og ansvarsutøvelse vi er nødt til å vite mer om hvordan finansnæringen kan, og må, bidra, sier Nanna Ringstad, fagansvarlig bærekraft i Finansforbundet.

Kartlegge muligheter og

-       Nøkkelen ligger i å konkretisere hvordan norsk finansnæring kan være en katalysator for en sirkulær utvikling av næringslivet. Prosjektet skal også bidra med økt innsikt som er viktig for å posisjonere finansnæringen og norsk næringsliv til endrede rammevilkår som for eksempel EUs handlingsplan for sirkulærøkonomi, og taksonomien, sier Ringstad.

Studien skal kartlegge status for finansnæringen i Norge og erfaringer fra andre land og bransjer, samt bidra til en bedre forståelse av hvilke muligheter og utfordringer norske selskaper står ovenfor.

-       Gjennom å se nærmere på utviklingen i landene som leder den sirkulære utviklingen i Europa så kan vi lære mye: Hvordan måler og vurderes sirkularitet? Hva betyr det for prisen og tilgang på kapital? I hvilken grad er det en vinn-vinn for banker og samfunn?, forklarer Christensen.

De ti årene som ligger foran oss vil preges av store, dyptgripende endringer i de økonomiske rammevilkårene. Derfor gjelder det å ligge i tet, og lære av dem som lykkes.

-  Skal vi lykkes må alle deler av det økonomiske økosystemet dra i samme retning. Derfor ønsker vi å komme i kontakt med aktører som spiller ulike roller i finansnæringen, understreker Christiansen.

Kan du bidra?

Har du gjort deg verdifulle erfaringer, eller har du forslag til aktører vi bør snakke med? Vi vil gjerne høre fra deg om tiltak, strategier eller virkemidler som kan bidra til å akselerere den grønne sirkulære omstillingen. Kontakt Alexander Christiansen i Circular Norway på ac@circularnorway.no eller telefon 481 78 088.  

Prosjektet ferdigstilles våren 2022.

Previous
Previous

Verktøykasse for sirkulære anskaffelser

Next
Next

Sirkulærøkonomi på agendaen under Arendalsuka