Stor interesse for Knowledge Hub
Kunnskapsbanken «Knowledge Hub» inneholder over 3000 sirkulære eksempler på hvordan bedrifter, byer og myndigheter verden over bruker sirkulære prinsipper til å redusere klima- og materialfotavtrykk. Flere og flere benytter den norske portalen for å lære av andre eksempler.
Hver måned benytter 3500 unike brukere Knowledge Hub der det er samlet over 3000 casestudier og artikler. Interessen om de norske eksemplene vokser, og mer enn 1200 unike bruke har benyttet Circular Norway sin portal til Knowledge Hub siden oppstarten i 2021.
- I Knowledge Hub lærer bedrifter av hverandre – og norske bedrifters suksesscaser blir søkbare for hele verden. Det handler om å bygge bro over det gapet vi i dag har mellom lineær og sirkulær praksis. Vi skal gå fra å forbruke og kaste til å ombruke råmaterialene, sier Alexander Christiansen, leder for strategi og forretningsutvikling i Circular Norway.
Krav om sirkularitet vil påvirke design, produksjon og varehandel i Norge og Europa fremover. EU ser på omstilling til sirkulærøkonomi som et av de viktigste verktøyene for å kutte klimagassutslipp på vei mot Europa som et nullutslippskontinent i 2050.
Kategorier basert på land og tematikk
Det er Circular Norway´s samarbeidspartner Circle Economy som tok initiativ til kunnskapsbanken. Beste praksis, rapporter og analyser i Knowledge Hub er tilgjengelige for søk kategorisert i flere kategorier. Det kan søkes innenfor bransjer, Sirkulære Nøkkelprinsipper og land.
- Kunnskapsbanken er som et samarbeidsbibliotek. Hyllene kan inneholder uendelig med inspirerende eksempler fra hele verden. Ved å gjøre denne kunnskapen åpen og tilgjengelig kan det motivere enda flere aktører til å utvikle sirkulære forretningsmodeller, sier Christiansen.
Norske bedrifter er i gang med omstillingen
De norske eksemplene spenner fra etablerte bedrifter som Hydro, Jordan, Celsa og Schibsted til nye selskaper som Aion og WasteIQ. Her kan du også finne rapporter om sirkulær byutvikling og sirkulært arbeid på regionalt og nasjonalt nivå.
- Her er det norske eksempler på ulike forretningsmodeller som viser hvordan å selge produkter som en tjeneste, bruke resirkulerte materialer i produksjonen og erstatte kritiske materialer med fornybare i nye produkter. Nå handler det om å gå fra teori til praksis, understreker Christiansen.
Virksomheter kan selv legge inn egne case
Alle som er interessert i å bidra til den globale overgangen til sirkulær økonomi - fra gründere, innovatører og forskere til beslutningstakere, konsulenter og lærere - kan nå bidra med å skrive sine egne casestudier i kunnskapsbanken.
- Nå inviterer vi enda flere norske bedrifter til å laste opp sine suksesseksempler på omstilling til sirkulærøkonomi i den norske portalen. Om du trenger teknisk assistanse eller hjelp til å skrive en case studie så er det bare å ta kontakt med oss, sier Christiansen. Han understreker at å kjenne til vellykkede casestudier er viktig for bedrifter, forskere og lokale og nasjonale myndigheter.
Knowledge Hub har over ti partnerorganisasjoner, inkludert ICLEI, Circular Economy Club, Australian Circular Economy Hub, Zero Waste Europe, Ciruclar Norway, med flere.