COP26: Paneldebatt om sirkulærøkonomi
Overgangen til et netto nullutslippssamfunn for å nå 1,5 gradersmålet innebærer en omstilling fra lineær til sirkulær økonomi. Circular Norway deltok i en paneldebatt om hvordan å sikre klimamålene, kutte avfall og øke ressurseffektivitet i Blue Zone under COP26 i Glasgow.
- Det er store utslipp knyttes til dagens ressursbruk. Halvparten av klimagassutslippene i verden og mer en 90 prosent av tapt biologisk mangfold og vannressurser relateres til uttak og raffinering av jordens ressurser, sa Iain Gulland, leder for Zero Waste Scotland i innledningen.
Gulland modererte paneldebatten og startet med å redegjøre for utfordringene med dagens lineære økonomiske system. Panelet var satt sammen av representanter fra England, Skottland, Tyrkia og Norge.
Løsningen er sirkulærøkonomi
Alexander F. Christiansen, leder strategi og forretningsutvikling i Circular Norway, forklarte at utslippsmålene som de enkelte nasjonene har meldt inn til Parisavtalen vektlegger energiløsninger.
- Det er viktig å se på ren energi og utslippskutt, men gitt det faktum at store utslipp er knyttet til uttak og raffinering av jordas ressurser må vi også se på sirkulærøkonomiske løsninger. I dag er kun 8,6 prosent av verdensøkonomien sirkulær, men hvis vi iverksetter sirkulære strategier og dobler den globale sirkularitesindeksenkan kan vi nå 2 graders målet i Paris Avtalen. Det viser det enorme potensialet som ligger i sirkulære løsninger, sa han.
Circularity Gap Report Norway har fått stor internasjonal oppmerksomhet og Christiansen ble bedt om å redegjøre for rapportens hovedfunn og mottagelse. Analysen for Norge viser at kun 2,4 prosent av ressursene vi bruker går tilbake i kretsløpet. Med de rette virkemidlene kan vi øke sirkulariteten opp mot 46 prosent. Circularity Gap Report Norway har etablert seg som en referanserapport bant sentrale konsulentselskaper, forskningsinstitutter og benyttes i undervisningen på universitet og høyskoler.
Videre la Christiansen vekt på at det var næringslivet som viste vei i den sirkulære omstillingen av Norge. Bedrifter utarbeidet nye forretningsmodeller og løsninger. Myndighetene må komme sterkere på banen og bruke innkjøpsmakten og regulatoriske virkemidler.
Nye ambisjoner om zero waste
Sadiye Bilgic Karabuluts, direktør for Tyrkias Miljø- og urbaniseringsdepartementet, forklarte hvordan Tyrkia forebygger avfall, «zero waste», gjennom en rekke tiltak. Det innebærer effektiv bruk av resurser, avfallsforbygging og gjenvinning. Tyrkias ambisjoner er i tråd med EU Green Deal og støttes av førstedame Emine Erdoğan. Arbeidet i 2021 har lagt vekt på å bygge kompetanse gjennom utdanningsseminarer, skoleprosjekter og sertifiseringsordninger. Målet for inneværende år er å iverksette «zero waste» ledelsessystemer i 100 000 offentlige bygninger.
I 2023 har Tyrkia som mål om å oppnå en resirkuleringsrate på 35 prosent, hvor mer enn 1300 kommuner og 400 000 bygninger iverksetter «zero waste» ledelsessystemer. Dette arbeidet skal bidra til å skape 100 000 nye arbeidsplasser.
Stort potensial i regionale verdikjeder
Pauline Metivier fra ReLondon fortalte om hvordan de har jobbet med London, som har store ambisjoner om å redusere sine klimagassutslipp. Metivier var opptatt av at sirkulære virkemidler må tilpasses den enkelt region, by eller kommune. I London er det etablt lokale initiativer for å redusere avfall gjennom sirkulære strategier som ombruk og reparasjon.
ReLondon har i samarbeid med Circle Economy kartlagt materialstrømmer og klimagassutslipp i Londons mat- og drikkevarekjede. Scenarioer har blitt utarbeidet for å synliggjøre hvor de største utslippskuttene kan gjøres. Slike utslipps kutt knyttes til reduksjon av matavfall og omlegging av kostholdsvaner. Her er det viktig å forstå byens klimafotavtrykk med direkte og indirekte utslipp.
⁃ Det er en økende erkjennelse av at sirkulærøkonomi er en del av løsningen på klimarkrisen, understreket Metivier.