Norske bedrifter på COP26 for å dele og lære

Deltakere fra Agder Energi, Atea, Bergans, Britisk-norsk handelskammer, Celsa, Circular Norway, First House, GK Gruppen, Jernia, NMBU, RENAS, Satpos Ocean Sense, Scneider Electric Norway, Siemens og VOW var tilstede i Glasgow under COP26. Foto: Max Breakenridge

15 norske virksomheter deltok på Climate Chamber Mission i Glasgow under COP26. Arrangementet var i regi av Glasgow Chamber of Commerce og var det største handelsinitiativet under klimatoppmøtet. Selskapene reiste i regi av Britisk-norsk handelskammer og Circular Norway, og ble utvalgt fordi de ligger i front på bærekraftige løsninger for det grønne skiftet.

Norge var ett av 12 land som var invitert av Glasgow Chamber of Commerce til Climate Chamber Mission som foregikk på Glasgow Collage under COP26. Målet var å skape varige partnerskap mellom internasjonale virksomheter og dele kunnskap om hvordan virksomhetene oppnår sirkulærøkonomiske løsninger, bærekraft og klimamål. Deltakere belyste hvordan å omstille seg til sirkulærøkonomi, samarbeide om nye markeds- og produktideer og forberede seg på klimareguleringer for å lykkes med målet om et nullutslippssamfunn innen 2050.  

 

- Vi inviterte med oss bedrifter som ligger i front på bærekraftige løsninger innenfor ressursbruk, produksjon og tjenester. Disse inspirerte og utfordret bedrifter fra andre land, sier Ellen Høvik, kommunikasjonssjef i Circular Norway.

 

Næringslivet sitter på løsninger

Det er første gang det ble arrangert et stort globalt handelsinitiativ under et slikt klimatoppmøte.  Målet var å dele beste praksis og motivere bedrifter til å levere sirkulære løsninger som bidrar til å nå bærekraft- og klimamål.

 

- Næringslivet bidrar med praktiske løsninger for å lykkes med 1,5 graders målet. Disse løsningene er helt nødvendige for å lykkes med omstillingen til det grønne skiftet. Mange bedrifter er proaktive og går lengre enn de kravene som myndighetene setter. Ett av de fire hovedmålene med COP26 er nettopp å sikre et godt løp for samarbeid mellom myndigheter, næringsliv og sivilsamfunn,  sier Høvik.

 

Hun mener Glasgow-toppmøtet ble en viktig milepæl fordi det lyktes med å forene kreftene for ett felles mål; maksimalt 1,5 graders oppvarming innen 2050. 

 

Norske løsninger inspirerer 

De 15 virksomheter som deltok var Agder Energi, Atea, Bergans, Britisk-norsk handelskammer, Celsa, Circular Norway, First House, GK Gruppen, Jernia, NMBU, RENAS, Satpos Ocean Sense, Scneider Electric Norway, Siemens og VOW.

Deltakere fra Bergans, Celsa, Jernia og NMBU holdt foredrag om grønne, sirkulære forretningsmodeller.  

 

- Vi ser det som vår plikt å delta i kampen for et lavutslippssamfunn. Sirkulære forretningsmodeller er en del av løsningen og jeg opplever her i Glasgow interesse fra andre selskap for hvordan vi tilbyr reparasjon, innbytte og samarbeid for bærekraftige produkter i verdikjeden, sier Espen Karlsen, leder av Jernia.

Hos friluftsutstyrsprodusenten Bergans deler de dette. Det tradisjonsrike selskapet har markert seg som ledende på sirkulære forretningsmodeller innenfor turklær og utendørsfriluftsliv.

 

- Vi er avhengig av naturen; lange snøfylte vintre og mulighet for gode naturopplevelser. Derfor er vi veldig ivrige på å sikre en bærekraftig fremtid for utendørsaktiviteter. I mange år har vi jobbet bakover i verdikjedene for klimavennlig produksjon og bærekraftige materialer, og de siste årene har vi også innført sirkulære forretningsmodeller. Vi driver nå reparasjon av turklær, utleie, abonnementsordning av parkdresser og bruktsalg, forteller Yngvill Ofstad, bærekraftsansvarlig i Bergans.

 

Viktigheten av å tilrettelegge for innovasjon var også et tema Curt Rice, rektor ved NMBU, belyste.

 

-        Paradigmeskiftet vi nå står ovenfor krever investering i fri forskning, påpekte han. 

 

Rice understreket at veien fra forskning til implementering kan bli kortere når akademia og industrien samarbeider. Han la i sitt foredrag også vekt på at selv om de politiske målene må være ambisiøse, så bør veien fram til nye løsninger brytes ned i mindre skritt.

 

-        Mål som er for spesifikke kan reduserer mulighetene for å løse globale utfordringer, de kan undergrave tilfeldighetenes suksess, understreket Rice.

 

Fremtiden er samarbeid og deling

Internasjonal handel spiller en viktig rolle for å sikre en mer sirkulær økonomi med mer ombruk og mindre avfall.

 

Juan Carlos Orozco Rodrigue fra Celsa Group fortalte at de er det første selskapet i Europa som resirkulerer stål.

 

- Det er rimelig å produsere stål, men for å produsere ett tonn stål, kreves to tonn CO2-utslipp. Stål er kombinasjonen av jern og karbon. Resirkulering av stål er derfor viktig for å kutte CO2-utslipp, understreket Rodrigue.

 

- Ved resirkulering slipper vi ut ni ganger mindre utslipp enn ved nyproduksjon av stål.

 

Celsa har over 2000 underleverandører, og de bidrar som et stort selskap til at mindre skraphandlere å bli mer sirkulære.

 

Rodrigue pekte likevel på at resirkulering er siste ledd i sirkulærøkonomien. Han ønsker å bidra til at stålet får lengre levetid og ombrukes før resirkulering.

 

Kunnskapsdeling

Konferansen samlet nær 100 ledende bedrifter fra Skottland, England, Italia, Tyskland, Bulgaria, Slovenia, Israel, USA, Indonesia og Zimbabwe. 

 

- COP26 har ført til en solid erkjennelse hos alle parter at klimakrisen rammer oss hardt, dersom vi ikke fremskynder omstillingen til et netto nullutslippsamfunn. Fremover vil vi følge opp bedriftene som deltok med kunnskapsdeling og seminarer om beste sirkulære praksis, avslutter Høvik.

 

Foredrag og paneldebatter fra Climate Chamber Mission kan sees her: https://www.youtube.com/playlist?list=PLmFnO10V6BtRMXilPC7q_-Ynihl10Maxg

 

Previous
Previous

Milepæl med 1,5 gradersmålet

Next
Next

COP26: Paneldebatt om sirkulærøkonomi