Sirkulærøkonomi på Fransk-norske dager
“Towards a greener economy” var rammen rundt årets Fransk-norske dager 2021 som gikk av stabelen 14- 15. oktober. Circular Norway holdt et innledningsforedrag og samarbeidet med Fransk-norsk handelskammer om en del om sirkulær økonomi.
- Sirkulærøkonomi er løsningen for å oppnå klimamålene i Paris-avtalen, sa Alexander Christiansen, leder for strategi og forretningsutvikling i Circular Norway. Han innledet dagen med et foredrag om sammenhengen mellom klimagassutslipp og sirkulærøkonomi.
Gjennom dagen presenterte deltakere fra norske og franske selskap sirkulære og bærekraftige forretningsmodeller og løsninger. De diskuterte sirkulære løsninger, klimagasskutt og hvilke intensiver som kan fremskynde omstillingen til en grønn, sirkulær økonomi. De ulike sesjonene tok for seg energiomstilling, bærekraftig finans og digitalisering som verktøy for omstilling.
Globalt ledende med norske løsninger
I den første sesjonen ledet av Ellen Høvik, kommunikasjonssjef i Circular Norway, var det fokus på hvordan norske bedrifter har tatt global ledelse med sirkulære løsninger. Først ute var Øyvind Bjørnstad, bærekraftssjef i Vestre møbler. Han fortalte at de har blitt verdensledende på utemøbler med livstidsgaranti fordi sirkulære forretningsmodeller har lønnet seg.
Fra flaskepant i Asker til resirkulering verden over
- Ombruk er det neste riktige, sa Pauline Bergan, leder for forretningsutvikling av sirkulære løsninger i Tomra. Hun presenterte hvordan selskapet i fire tiår har erobret verden med flaskepantesystemer. I Tyskland resirkuleres i dag 98 prosent av all flasker.
Yara er ledende på gjødsel i verden. Nå ønsker de også gå få et lineært til sirkulært matsystem og prøver ut resirkulering av næringsmidler matavfall i byer som London. Giulia Perin, prosjektleder for jordbruksløsninger i Europa, delte ny innsikt.
- I Norge er det utvidet produsentansvar for seks produkttyper, mens Frankrike har dette for over 20 typer produkter, pekte Anja Ronsesen kommunikasjonssjef i RENAS på. For å beholde råmaterialene i kretsløpet understreket hun at utvidet produsentansvar et viktig virkemiddel.
Ingen lykkes alene
- BIR vil være en nøkkelaktør for utviklingen av sirkulære verdikjeder, sa Toralf Igeasund, leder for forskning og utvikling i BIR. Han undestreket at ingen kan drive den sirkulære utvikingen alene.
De siste årene har de støttet ulike start ups i Bergen-regionen for å bidra til en sirkulær utvikling. Dette fikk de prisen Årets Sirkulære Bedrift 2021 for.
Politiske reguleringer stimulererer grønn vekst
Behovet for politisk styring med konkrete, ambisiøse mål og utvidet produsentansvar var tema i den første paneldiskusjonen. Det kom innspill på at produsenter og industri må forberede seg på mer detaljerte krav i fremtiden. Bærekraftig design og produksjon, livstidssyklus og gjenvinningskrav blir den nye hverdagen. Oppmuntre til forbedringer i resirkuleringsteknologi.
- Myndighetene må samle kompetanse, støtte sirkulære innovasjoner og utfordre, sa Bjørnstad. - Vi må sikre at grønne investeringer lønner seg. Alle var enige om at samarbeid, innovasjon og er nøkkelen til å lykkes.
Bærekraftige investeringer
- Jeg har aldri sett en tydeligere innsats for å ligge i front på det grønne skiftet, enn nå, sa Christian Rom, Portfolio Manager Environment, DnB Asset Management under finansdelen. Her ble det løftet frem av utviklingen vil gå fort fremover, ikke minst på grunn av det som skjer i EU med taksonomien og bærekraftig finans.
Gijsbert de Jong, Marine Chief Executive Nordics fra Bureau Veritas Marine & Offshore påpekte at myndighetene må sette målene for utslippskutt, mens industrien selv bør få bestemme virkemidlene og utvikle teknologien.
Både Frankrikes ambassadør til Norge, H.E. Pierre-Mathieu Duhamel, og Norges ambassadør til Frankrike, H.E. Niels Engelschiøn deltok på Fransk-norske dager. De holdt henholdvis åpningstale og avsluttende kommentar.
Fredag 15. oktober var det rundebord hos ambassaden der Alexander Christiansen deltok, og B2B-møter resten av dagen.
Foto: Circular Norway