Lanserer nye tjenester for å øke sirkularitet og kutte i CO2-utslipp

Tjenester.jpg

En omstilling til sirkulærøkonomien kan spare verden for enorme mengder karbonutslipp og hjelpe oss til å nå togradersmålet. Dette er underkommunisert. Vi har innført nye tjenester for å hjelpe bedrifter til å lykkes med dette.

Circularity Gap Report Norway viste at sirkulariteten i Norge er under verdensgjennomsnittet, med 2,4 prosent. Verdensgjennomsnittet ligger på 8,6 prosent. Det betyr at mer enn 91 prosent av råmaterialene vi henter ut fra jorda, ikke kommer tilbake til kretsløpet igjen.

–      Tiden renner ut for oss. Verdensøkonomien operer fortsatt med en lineærøkonomisk modell basert på «utvinning, produksjon, bruk og kast». Ved å lukke «sirkularitetsgapet» kan vi bidra til å lukke «utslippsgapet», sier Alexander Christiansen, leder for strategi og forretningsutvikling i Circular Norway.

Norge har en ambisjon om å lykkes med å bli et foregangsland innen sirkulærøkonomi, likevel er Norge sist ute i Norden til å komme med en strategi for sirkulærøkonomi. Den er nå ventet til våren. EU har kommet med Green Deal og Circular Economy Action Plan som legger føringene for en omstilling til et nullutslippssamfunn innen 2050. Med EU som viktigste handelspartner må norsk næringsliv nå tilpasse seg det nye regelverket i EU for å kunne konkurrere.

–      Det hjelper ikke med høye ambisjoner dersom vi ikke iverksetter konkrete tiltak som endrer økonomien, og fremmer sirkulær design, produksjon, distribusjon og forbruk, påpeker Christiansen.

Sirkulærøkonomi kan kutte utslipp med 39 prosent 

I Circularity Gap Report 2021 pekes det på hvordan en omstilling til sirkulærøkonomien kan spare verden for 22,8 milliarder tonn karbonutslipp og hjelpe oss å nå togradersmålet. Circular Norway satser nå på tjenester til bedrifter og kommuner for å øke sirkulariten og forebygge klimakrisen.

–      Vi erfarer at alle ikke er kjent med hvordan sirkulærøkonomi bidrar til å stoppe klimakrisen, Nå oppskalerer vi derfor tjenestene våre med foredrag, workshop og praktiske verktøy for bedrifter og kommuner som ønsker å omstille seg. Det er viktig å spre kunnskapen om at sirkulær praksis har potensial til å kutte CO2-utslipp og slik kan bidra til at vi når klimamålene i Paris-avtalen, sier Christiansen.

Han påpeker at vår kunnskap om sammenhengen må få konsekvenser for hvordan vi fremover utvikler norsk klimapolitikk.

–      Det er ingen vei utenom gjenbruk av råmaterialer når vi vet hvordan utvinning og produksjon bidrar til langt større CO2-utslipp, enn gjenvinning og ombruk, understreker Christiansen. 

Ny nettside med praktiske omstillingsverktøy

En ny nettside med tjenester for å omstille bedrifter og kommuner til sirkulærøkonomi speiler den strategiske endringen hos Circular Norway. To av tjenestene; Circle Scan og Sirkulær Analyse, er utviklet i samarbeid med nederlandske Circle Economy, et verdensledende selskap for sirkulærøkonomi.  

–      Sirkulær Analyse er en av tjenestene vi opplever pågang på. Det er et unikt digitalt verktøy som gir bedrifter en innføring i sirkulærøkonomi, sirkulære strategier og forretningsmodeller som kan gi bedriftene et konkurransefortrinn, sier Christiansen.

Den nye nettsiden tydeliggjør hvordan små og store bedrifter og kommuner har mye å vinne på å omstille seg til sirkulærøkonomi gjennom praktiske verktøy.

–      Vi hjelper bedrifter til å finne ut av hvor sirkulære selskaper er i dag, og viser hvordan de kan benytte sirkulære strategier for å redusere ressursbruken og avfall, kutte CO2-utslipp, skape nye arbeidsplasser og redusere kostnader. Metodikken vår går på å kartlegge nåsituasjonen, måle gapet mellom lineær og sirkulær praksis, og analysere mulighetene for hvordan å forbedre sirkularitet, forteller Christiansen.

Han oppfordrer norske bedrifter til å omstille seg til sirkulærøkonomi for å bidra til at vi når togradersmålet.

–      Omstillingen skjer nå. Vi er opptatt av å levere konkrete resultater for både små og store bedrifter og kommuner.  

Previous
Previous

Rundebord viste at i Nederland oppnår sirkulær suksess ved tett samarbeid med næringslivet

Next
Next

Utslippsfri byggnæring i storbyene i 2030